El ple municipal de l’Espluga de Francolí d’aquest dijous va ser el punt d’inici definitiu per posar data a les obres del ramal del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Durant la passada setmana es va elegir GICSA com l’empresa guanyadora del procés selectiu per executar les obres i tots els membres del plenari van ratificar ahir la decisió, començant així el procés d’al·legacions. Les obres arrancaran doncs l’any vinent i haurien d’estar finalitzades de cara a l’estiu i tindran un pressupost amb IVA que quasi arriba als 1,6 milions d’euros.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, assegura que és una obra cabdal pel municipi

Durant el ple també es van presentar els pressupostos del 2024, d’1,8 milions d’euros amb una important despesa per l’aigua i l’ús de subvencions com a model principal per executar projectes. Des de Junts per l’Espluga es van mostrar indignats amb haver rebut el projecte 48 hores abans del ple i no haver tingut l’oportunitat d’expressar cap proposta, motiu pel qual van votar en contra. El representant de Nova Espluga, Francesc Sánchez, va votar a favor i es va mostrar compromès amb l’equip de govern, tot i que amb algunes puntualitzacions.

ÀUDIO: El membre de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, denuncia que l’equip de govern no ha comptat amb ells pels pressupostos

ÀUDIO: El representant de Nova Espluga, Francesc Sánchez, puntualitza algunes al·legacions al pressupost del 2024

Junts per l’Espluga s’ha mostrat contrari als Pressupostos del 2024 (Imatge: Laia Molné)

El regidor de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, va destacar que no eren uns pressupostos creïbles, ja que s’havia augmentat fins a un 50% el sou d’alguns treballadors de l’Ajuntament i la major part de les inversions depenen de subvencions que podrien no ser una realitat. L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, va assegurar que gran part de les subvencions estan ja lligades i que l’augment en el sou d’alguns treballadors era imprescindible per dignificar la seva feina.

Joan Amigó va acusar el govern d’utilitzar l’excusa de la falta d’entesa entre els grups perquè l’equip de govern no hagi de donar explicacions de les seves decisions. A més, va criticar que no es deixés a Junts dur dos representants a la junta de portaveus, una decisió que va prendre l’alcalde en l’últim ple després d’una pica-baralla amb el grup de l’oposició. Finalment, com a mesura per calmar els ànims i iniciar una entesa, l’alcalde va accedir que el grup aportes dos portaveus.

ÀUDIO: Joan Amigó acusa l’equip de govern de falta de confiança

ÀUDIO: Josep Maria Vidal respon a les acusacions

El nou pou del Garber, en marxa de forma provisional

Aquests dies ha començat a funcionar el nou pou creat al parc del Garber, ho ha fet amb una connexió provisional al dipòsit de la Cometa per començar a estudiar el seu comportament. Actualment, es treballa amb el geòleg per saber quin cabal pot arribar a produir el nou pou i com afecta l’altre que ja existia al Garber. S’espera que entre tots dos es puguin extreure de mitjana 10 m³.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, explica el procés que s’està fent al Garber

Durant el ple també es va validar l’aprovació iniciar el projecte executiu de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil que s’ha de convertir en 11 habitatges socials i juvenils. Actualment, l’Ajuntament ja compta amb un 80% de les subvencions necessàries per fer realitat l’obra gràcies a la Diputació de Tarragona i l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Tot i això, esperen aconseguir completar el pressupost amb finançament extern per poder arrancar el projecte l’any vinent.