Un pressupost acotat a la situació actual i preparat per imprevistos, aquesta és la proposta de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí pel 2024. El pressupost, tot i condicionat pel Pla de Sanejament establert aquest 2023 per pal·liar la situació de dèficit del consistori, arriba als 8.467.772,61 €, un increment d’un 1,90% respecte a aquest any. La xifra total d’ingressos és superior al total de despeses: 8.549.471,15 €, per tal de compensar els 81.698,55 negatius del tancament de l’exercici pressupostari del 2022.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, detalla el pressupost del 2024

Unes xifres que s’han aconseguit gràcies a l’elaboració de grans projectes com el ramal del CAT i que es podran fer possible, en gran mesura, per subvencions. En concret, dels 3 milions d’euros pressupostats en inversió, 2,5 milions provenen de subvencions externes al consistori. També ha crescut l’apartat d’imprevistos significativament, arribant a 80.000 que serviran per cobrir despeses inesperades.

Entre els principals projectes amb un pressupost més alt es troba el ramal del CAT, pressupostat en 1,6 milions d’euros tot i que l’empresa executarà l’obra per 1,3 milions, un projecte subvencionat per complet si es poden complir les xifres inicials. També s’han previst inversions per acabar el projecte de renovació de la xarxa d’aigua de la urbanització Carreras i afegir altres projectes en la mateixa línia en cas que la subvenció del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) ho permeti.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal puntualitza que mantindran el pressupost del ramal del CAT per si sorgeixen incidències

Les inversions també contemplen iniciar el procés museístic de les Coves de l’Espluga (160.000 euros), l’obra de consolidació estructural de l’immoble del carrer Castell número 1 (110.000 euros) o la millora de camins gràcies a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya de 90.000 euros.

El pressupost creix un 1,90% en comparació al 2023 (Imatge: Laia Molné)

Les despeses s’ajusten a la situació actual

Tot i l’arribada imminent de l’aigua del CAT, des de l’Ajuntament han fet una aposta previnguda per la previsió de despesa de subministrat d’aigua al municipi passant de 35.000 euros el 2023 a 443.000 euros aquest 2024, el que inclou en gran mesura l’arribada de camions cisterna.

A més, s’ha efectuat una reducció global del 10% (55.000 euros) en les partides de Cultura, Festes, Fires, Comerç, Igualtat, Ciutadania i Esports. Això s’ha aconseguit gràcies a l’increment de les subvencions destinades a finançar aquestes àrees, permetent una disminució del cost total per a l’Ajuntament. També s’ha experimentat un important estalvi en despesa elèctrica gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i enllumenat LED, reduint 90.000 euros la tarifa anterior.

ÀUDIO: La regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Mar Gili, detalla aquest canvi

També hi haurà ajustos notables en les despeses de personal el que inclou la incorporació completa de les despeses de les noves places i l’actualització de la Relació de Llocs de Treball i la Plantilla de Personal. De la mateixa manera, s’ha fet una planificació i revisió detallada de les despeses corrents en béns i serveis de la Casa de la Vila. En l’àrea política s’ha aplicat una reducció del 70% en les despeses per atencions protocol·làries i s’ha reduït en més d’un 50% la partida de transferències als grups polítics en base a la seva representació al plenari municipal.

D’altra banda, les entitats municipals rebran el doble de la seva partida habitual, ja que això inclourà el pagament pendent del 2023 i el programat pel 2024. També s’ha reformulat els convenis amb algunes entitats com ‘Petjades’ i s’han creat de nous amb el festival ‘No Callarem’ o l’Espluga FM Ràdio pel seu 40 aniversari. Al mateix temps, diverses partides han quedat pràcticament a zero, però es mantenen obertes en cas de possibles subvencions d’urgència. També s’ha decidit eliminar la partida d’inversions de pressupostos participatius que es reformularà de cara a l’any vinent.

Les despeses i inversions s’han ajustat al Pla de Sanejament vigent (Imatge: Laia Molné)

Uns pressupostos regits pel Pla de Sanejament

En xifres generals, el pressupost s’ha modelat per complir amb el Pla de Sanejament pactat amb la Diputació de Tarragona. Això inclou els 80.000 euros de diferència entre inversions i despeses. A més, destacar la inclusió del préstec de mandat, que s’ha d’amortitzar abans d’acabar el mandat 2023-2027, amb un import total de 275.000 euros, i que es formalitzarà en les properes setmanes.

1 COMENTARI

Los comentarios están cerrados.