L’Espluga de Francolí tindrà empresa constructora per desplegar el ramal que portarà l’aigua de l’Ebre des de Montblanc i fins al municipi. Es tracta de l’empresa GICSA, encarregada també de les obres de CIMALSA. Finalment, les obres s’executaran per 1,3 milions d’euros. En aquest nou procés de licitació s’han presentat un total de 10 empreses.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, valora la importància d’aquest pas

S’espera que l’aprovació definitiva es pugui fer durant el ple del proper dijous 21 de desembre, tot dependrà de les gestions necessàries que ara ha de fer l’empresa licitada. Per tant, s’iniciarà el compte enrere per començar les obres i la intenció seria que fos realitat a finals de l’estiu vinent.

Un augment del contracte del 70%

La primera licitació va sortir per poc més d’un milió d’euros, però no s’hi va presentar ningú, ja que va coincidir amb l’inici de l’escalada de preus provocada per l’esclat de la guerra a Ucraïna. Ara, l’import ha augmentat considerablement. El contracte sortia a concurs per 1,6 milions d’euros, el que suposa aproximadament un 70% més que la primera proposta. Sigui com sigui, la inversió l’assumeixen l’Agència Catalana de l’Aigua i  la Diputació. Es desplegarà una canonada de polietilè d’alta densitat de 4 quilòmetres i mig.

Aquest és un projecte esperat a l’Espluga, i més després d’un any i mig de restriccions d’aigua. La connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona serà, doncs, un reforç per als aqüífers que fins ara han abastit al poble. L’aigua de l’Ebre es destinarà a la indústria, però en situacions de sequera com l’actual també abastirà les llars. De fet, ja s’està fent amb camions cisterna. La diferència és que el transport de l’aigua des de Montblanc ja no serà sobre rodes, sinó a través d’una canonada i, per tant, estalviant-se el sobrecost dels camions.