La falta de productors i d’un relleu generacional ha fet que l’all de Belltall busqui noves possibilitats per sobreviure i nous llocs on es pugui plantar en situacions òptimes. La Fundació Miquel Agustí, dedicada a la recerca en el sector agrari, està executant proves per concloure si seria òptim cultivar aquesta varietat fora del seu municipi natal. Per fer-ho s’ha triat l’Espluga de Francolí com un dels principals camps de proves per concloure si les seves condicions climàtiques, similars a Belltall, podrien permetre el cultiu d’aquest producte.

ÀUDIO: El propietari de Lligams Orgànics, Sven Rock, explica la necessitat d’aquest projecte

Concretament, s’ha elegit el terreny de l’empresa espluguina Lligams Orgànics, on els membres de l’equip de recerca de la Fundació Miquel Agustí han plantat les 3 varietats predominants de l’all de Belltall juntament amb dues varietats comercials com són l’all xinès i l’all de Pedroñeras. Els productes s’han plantat de forma irregular per posar a prova el terreny i com actuen les diverses varietats en contacte amb aquest subsol.

ÀUDIO: El tècnic agrícola de la Fundació Miquel Agustí, Daniel Fenero, detalla la importància de buscar noves ubicacions

No és el primer cop que es fa aquesta prova, ja es va realitzar durant l’anterior temporada, però els resultats no van ser concloents a causa de l’any excepcional de sequera que s’ha viscut. A part de plantar a l’Espluga també s’han fet proves a altres municipis del territori i inclús arran de platja, on els resultats no han estat fructífers.

ÀUDIO: Daniel Fenero comenta diversos llocs on han plantat all de Belltall

Posar en contrast el terreny de Belltall i l’Espluga

L’Sven Rock, propietari de Lligams Orgànics, també ha estat elegit per cultivar alls a Belltall en un terreny cedit, com a part del projecte Espai Test Agrari. Com a part de la iniciativa també ha plantat alls cedits per l’Agrupació de Productors d’Alls de Belltall a l’Espluga de Francolí, així com altres varietats que espera afegir en els pròxims dies.

ÀUDIO: Sven Rock explica el projecte de l’Espai Test Agrari