Les ordenances fiscals de l’Espluga de Francolí patiran importants augments aquest 2024 com a mesura per fer front a la inflació i compensar el dèficit generat durant l’any 2022, que arribava als 800.000 euros. En termes generals s’augmentaran els ingressos municipals provinents d’impostos, taxes i preus públics en un 10%.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, detalla la necessitat de fer aquestes modificacions

Com a part del pla de sanejament dissenyat per la Diputació de Tarragona el municipi augmentarà impostos com la tarifa de l’aigua, l’IBI, la taxa de recollida de residus o l’Impost d’activitats econòmiques (IAE). 

Destaca la reformulació de la tarifa d’aigua, que anirà associada a l’abastament de camions cisterna. En aquest cas, per fer front a les despeses del transport de l’aigua, el consistori aplicarà tres tipus de tarifes segons el grau de dependència d’aigua externa que tingui el municipi: 0, 1 o 2. Com més gran sigui aquesta aportació d’aigua, els usuaris i les empreses més hauran de pagar, ara bé, l’increment de tarifa serà més notori en els trams més alts de consum. Aquesta mesura se suma l’increment de les tarifes regulars que ja es va fer aquest estiu.

A partir dels 7.000m³ d’aigua aportada externa, s’aplicarà la tarifa de grau 1, i a partir dels 16.500m³ s’aplicarà la tarifa de grau 2. Amb aquestes noves tarifes l’Ajuntament vol que l’aportació de l’aigua sigui cofinançat entre el consistori, l’Agència Catalana de l’Aigua i també els usuaris i empreses del municipi. Per altra banda, l’increment serà més notable a la tarifa industrial i no tant a la tarifa per usos domèstics. Els números exactes encara no s’ha desvetllat, a l’espera d’un acord amb l’oposició per regular aquestes tarifes.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, argumenta la necessitat d’aquest augment

ÀUDIO: Josep Maria Vidal assegura que és necessari la col·laboració ciutadana per fer front a la despesa derivada dels camions cisterna

Afectacions pel sector empresarial 

L’impost d’activitats econòmiques (IAE) serà un altre dels quals s’incrementa i que només s’aplicarà a aquelles empreses que facturen més d’1 milió d’euros anuals. D’aquesta forma, s’han creat dues zones, una per activitats ubicades en sòl industrial i una altra que engloba tot el municipi excepte la zona industrial. En la primera zona (municipi en general) augmenta un 3,37% i la segona industrial un 13,64%.

ÀUDIO: La regidora d’Hisenda de l’Espluga de Francolí, Mar Gili, desglossa els sectors industrials que s’han diferenciat

Tot i aquest augment també s’implementaran bonificacions per atreure noves empreses i crear llocs de treball. D’una banda, per inici d’activitat a la localitat, el consistori aplicarà a les empreses una bonificació de l’impost del 50% durant els 5 primers anys d’activitat. Per altra banda, s’aplicarà una bonificació per creació d’ocupació del 25% de la quota tributària, per aquelles empreses que hagin incrementat la mitjana de la seva plantilla de treballadors amb contracte indefinit. En la mateixa línia també s’aplicarà una bonificació del 25% a les empreses que, almenys, generin el 75% de l’energia elèctric que consumeixen. Les darreres bonificacions regulades estableixen una bonificació del 25% per les empreses que imposin un pla de transport pels treballadors o bé que traslladin les seves instal·lacions situades en el municipi a la Zona 2, a la zona industrial.

El consistori ha descongelat les taxes i impostos després de tres anys consecutius (Imatge: Laia Molné)

Augment dels valors relatius a l’IBI i l’IPC

La proposta de noves ordenances fiscals preveuen un augment de l’11,66% de l’Impost de Béns Immobles (IBI), passant del coeficient de 0,806 a 0,90, aquest increment s’ha fet basant-se en el pla de sanejament que el ple municipal va aprovar el passat setembre. L’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) s’apuja un 10%, això sí, es mantenen les mateixes bonificacions. Un altre dels tributs que puja és la plusvàlua, un impost que es paga en casos concrets, com la compravenda d’un edifici. Serà un 8,58% més elevada sobre el coeficient que s’aplica.

També augmenta un 3,5% els valors relatius a l’IPC, a conseqüència de la inflació. Es veuran afectades les taxes d’expedició de documents, les llicències urbanístiques, les llicències d’activitats, les del cementiri municipal, la dels vehicles abandonats, la d’ocupacions de Via Pública. 

Pel que fa a la taxa d’escombraries, s’augmentarà un 5% per compensar l’increment del cost del servei que ha aplicat el Consell Comarcal de la Conca. Una altra taxa que es veurà afectada és la del clavegueram que augmenta al doble, passarà de 3,15 a 6,30 euros trimestrals, per tal de poder finançar el manteniment de la xarxa d’aigües residuals. Durant aquest proper any el preu públic per als punts de càrrega al municipi de vehicles elèctrics també s’encarirà passant de 0,30 €/kWh a 0,45 €/kWh, el mateix import que els punts de càrrega de Montblanc.

La resta de taxes i impostos es mantindran estables, és el cas de l’impost de circulació de vehicles, els guals, la llar d’infants, les entrades a la piscina, els serveis de subministrament, Escola Municipal de Música de l’Espluga i l’estacionament de vehicles a la Zona Blava.

1 COMENTARI

Los comentarios están cerrados.