Els diversos canvis de taxes i impostos proposats per l’Ajuntament de l’Espluga es van validar aquest dijous durant el Ple Municipal ordinari, però no ho van fer amb la plena confiança de l’oposició. El vot de Junts per l’Espluga va variar entre l’aprovació, l’abstenció i el vot en contra. El representant de Nova Espluga, Francesc Sánchez, no hi era present.

Concretament, el principal grup a l’oposició es va mostrar a favor de la tarifa de l’aigua, que anirà condicionada per l’aportació de camions cisterna, ja que prèviament s’havia arribat a un acord perquè l’augment no afectes a famílies i empreses que no arriben als 18 m³ al trimestre. Altres propostes com l’augment de l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitat Econòmica (IAE), o l’Índex de Preus del Consum (IPC) van rebre un vot desfavorable o una abstenció. El motiu principal és que Junts argumentava que no s’havia fet una reunió prèvia i no s’havien acordat els canvis presentats.

ÀUDIO: El membre de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, explica el sentit del seu vot

L’alcalde de l’Espluga va augmentar que això es devia a l’actitud de l’oposició en els últims anys, motiu pel qual se’ls havia retirat aquesta confiança, però que obrien la mà a recuperar aquestes reunions prèvies per arribar a un consens.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, detalla perquè es van deixar de fer les reunions prèvies

Ple municipal del 2 de novembre de 2023 (Imatge: Pep Morató)

A favor d’impulsar l’ús de la bicicleta

Oposició i consistori es van posar d’acord per presentar de forma conjunta una moció, inicialment de Junts per l’Espluga, per desenvolupar l’ús de la bicicleta al municipi i els camins de l’entorn. Des de l’Ajuntament van assegurar que es treballa per reactivar els camins dels itineraris saludables i properament s’instal·larà un punt de recàrrega i de reparació de bicicletes a l’Oficina de Turisme de l’Espluga.