Aquest diumenge més de 200 alumnes de 29 escoles de Catalunya es van desplaçar fins al Museu de la Vida Rural per rebre els Premis Baldiri Reixac. L’edició d’enguany ha destacat l’esforç i treball realitzat per les escoles catalanes per abordar dos reptes importants: la progressiva desaparició del català entre els joves i la sensibilització sobre l’emergència climàtica.

ÀUDIO: La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, valora l’edició d’enguany

Abans de l’entrega de premis, els alumnes, professors i famílies van fer diverses activitats on van poder gaudir d’un tastet de propostes educatives com identificar plantes amb fotografies, buscar elements relacionats amb l’aigua al museu, una proposta dedicada a la sostenibilitat o la visita a l’exposició ‘Tros de Dona’.

Seguidament, es va fer entrega dels premis amb 3.000 euros per l’Escola Santiago Ramón y Cajal de l’Hospitalet de Llobregat per la seva educació integradora i inclusiva. En l’apartat de projectes artístics de llengua catalana, 4.000 euros per cada proposta, els guardonats van ser l’Escola Puig-Agut de Manlleu per la teatralització de poemes de Miquel Martí i Pol; l’Escola Ponent de Granollers per adaptar el currículum de català a les arts escèniques; l’Escola Municipal de Música d’Artés per desenvolupar un projecte d’arts comunitàries i l’Escola Casals-Gràcia de Manlleu per fer més accessible el català amb plàstica, moviment i creació audiovisual.

Es van entregar quatre premis més de 4.000 euros en la categoria de projectes artístics d’emergència climàtica al FEP Sant Ramon de Barcelona per la creació d’un conte cooperatiu amb Open Arms; l’IE Greda d’Olot per la creació d’unes teles de grans dimensions creades amb pigments naturals; l’Escola EDUMAR de Castelldefels per impulsar el canvi social a través de la música, la dansa, l’expressió corporal i les arts plàstiques i l’Escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal per l’ús educatiu d’espais com la vinya, l’hort, el galliner o la caseta ibèrica. També es van entregar una vintena més de premis amb un guardó de 500 euros a les experiències innovadores.

Els Premis Baldiri Reixac tenen com a objectiu impulsar i reconèixer projectes educatius que utilitzin l’art i la cultura per a millorar i transformar la societat. En tota la seva trajectòria els Premis Baldiri Reixac han permès a més de 570 escoles i 441 mestres tirar endavant les seves iniciatives transformadores.