El Monestir de Poblet ja llueix al seu museu dos escuts funeraris nobiliaris del segle XIV. Unes peces que han estat sotmeses a un llarg procés de restauració per part de la Diputació de Tarragona i que ara s’exposen al monestir cistercenc. Les peces es trobaven en mal estat de conservació i han estat necessaris més de dos anys per recuperar-las conservant i estabilitzant les obres, ja que era impossible recuperar la imatge original.

ÀUDIO: La responsable de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació, Carme Clemente, explica el procés de restauració 

Aquestes peces daten del segle XIV i s’utilitzaven en cerimònies funeràries per combatents. Els objectes, que segons algunes fonts haurien arribat al Monestir de la mà de Pere el Cerimoniós es van perdre amb els anys fins que es retroben al segle XIX al Museu Arqueològic de Tarragona i tornen a Poblet a principis del segle XX.

ÀUDIO: L’Abat del Monestir de Poblet, Octavi Vilà, detalla la història dels escuts

Només existeixen quatre escuts similars als països catalans

A Catalunya i Balears només hi ha tres conjunts de pavesos de similars característiques: els de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, els de la Catedral de Mallorca i els del Museu de Belles Arts de Castelló. Els del Monestir de Poblet concretament podrien correspondre a la corona catalanoaragonesa i al regne d’Aragó.

Aquests pavesos formen part del centenar d’obres pictòriques, escultòriques i d’orfebreria que s’han restaurat des de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació i que ara formen part del fons del Monestir de Poblet. Aquestes peces són fruit de donacions o de fons propi i contenen objectes litúrgics d’orfebreria, peces d’alabastre i de vidre, taules pintades, pintures sobre tela i metall i escultures de fusta i ivori, entre d’altres.

ÀUDIO: La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, parla dels objectes restaurats del Monestir de Poblet

Aquestes peces amb més de 600 anys d’història es podran veure exposades al Monestir de Poblet fins al mes de maig com a part de l’exposició “Temps de colors i emblemes de la Corona d’Aragó”.