Les dones de Solivella han pintat un mural de grans dimensions juntament amb la il·lustradora Berta Artigal per tal de reivindicar el xipella com a patrimoni immaterial.

Aquesta iniciativa que ja fa temps que està promovent la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Solivella forma part de RURALS /SOM XIPELLA, un projecte que vol reivindicar i donar visibilitat al parlar d’alguns pobles de la nostra comarca, el xipella. En el fons es tracta de salvaguardar la diversitat lingüística.

Les dones de Solivella han pintat un mural en favor del xipella (Imatge: Cedida)

La proposta també va néixer per donar visibilitat a les dones del món rural, però ha anat creixent i convertint-se en una iniciativa transversal que ha anat teixint complicitats. Anteriorment, s’havien impulsat altres accions com un documental on es recuperaven paraules tradicionals del xipella o una acció on dones del municipi cosien paraules d’aquest dialecte. Tot el procés s’ha fet sota la tutela del professor de la Universitat Rovira i Virgili, Pere Navarro.

El següent pas és portar a terme a l’escola de Solivella una obra teatral basada en el conte que es va publicar per Sant Jordi i que ha estat tot un èxit. Els exemplars d’aquest llibre es poden comprar en diverses llibreries de la comarca.