L’incendi ja ha cremat gairebé 1.400 hectàrees, la majoria al terme de Bellprat, i la situació ha continuat sent complicada aquest diumenge al vespre perquè les flames avancen a l’Anoia. Aquesta nit, les tasques d’extinció han aconeguit estabilitzar el 90% del perímetre i això ha permès aixecar el confinament de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles. Les condicions meteorològiques també són millors aquest dilluns i la situació és ara més optimista.

Durant la nit hi han treballat els mitjans terrestres, mentre que els dispositius aeris s’hi han incorporat aquest dilluns al matí amb la primera claror del dia. Tot i això, aquest diumenge al vespre durant uns minuts s’han retirat els efectius per motius de seguretat a causa del gran núvol de fum.

ÀUDIO: El conseller d’Interior fa balanç de l’incendi amb l’evolució fins al vespre

Maniobra de seguretat a causa del pirocúmul

Així es veia el pirocúmul aquest vespre des de Santa Coloma de Queralt (Foto: Josep Morató)

El pirocúmul, com així s’anomena aquest fenòmen, ha obligat a mobilitzar els bombers a una zona segura per evitar que quedessin atrapats, ja que pot originar focus secundaris quan es desploma el núvol.

ÀUDIO: El cap de l’operatiu de Bombers ha explicat la maniobra per fer front al pirocúmul

Sense causa coneguda, però no es descarta cap hipòtesi

En la compareixença d’aquest vespre al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt, els Agents Rurals han exposat que mantenen oberta la investigació per esclarir les causes de l’incendi. El punt d’inici és clar, se situa en un terreny agrícola just a tocar de la carretera C-241d, que uneix Les Piles amb Santa Coloma. Ara bé, els cossos especialitzats no han trobat encara cap explicació sobre què va originar les primeres flames al voltant d’un quart de 4 de la tarda d’aquest dissabte. Per un costat es descarta la causa natural, però, per l’altre, no es tanca cap altra hipòtesi perquè la zona d’inici està degradada a causa de les tasques d’extinció i això dificulta que es puguin trobar elements que expliquin els motius del foc.

ÀUDIO: L’inspector en cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, explica la investigació

En les tasques d’extinció hi treballen aquesta nit un centenar de dotacions dels Bombers de la Generalitat, desenes de voluntaris de les Associacions de Defensa Forestal, la Unitat Militar d’Emergències. També s’han activat diverses dotacions del SEM, Protecció Civil, els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals.

Pel que fa a la superfície afectada, aproximadament el 73% és forestal i un 25% de terreny agrícola. També han cremat 5 hectàrees de sòl urbà. Entre les 1.400 ha calcinades, n’hi ha més de 900 que formen part de l’Espai d’Interès Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central.