A la immensa columna de fum, s’hi sumen petits núvols de pols dels camps de cereal. Són desenes de pagesos que, des d’aquest dissabte a la tarda, s’apressen a llaurar les finques agrícoles pròximes a la zona de possible expansió de l’incendi. Totes les vies possibles estan activades per lluitar contra la propagació del foc a la Baixa Segarra i l’Anoia.

La feina dels pagesos, a contrarellotge, consisteix en crear tallafocs als camps que, tot i estar segats, poden cremar amb força, si hi arriben les flames. Prop de Sant Martí de Tous, el Josep Mestre, veí d’Argençola i Santa Coloma de Queralt, pentina un terreny per ajudar en les tasques d’extinció. “L’objectiu és acorralar l’incendi”, explica el pagès voluntari. 

Com ell, altres persones també s’han desplaçat al límit de l’Anoia amb els seus tractors per respondre la crida dels Bombers i dels ajuntaments.

REPORTATGE: Amb l’ull posat a la serra

Desallotgen una urbanització i confinen Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles

A tocar de la C-241e, els habitants d’una masia no treuen l’ull a les flames. El vent ha girat i la direcció del foc s’aproxima al punt on es troben. Tot i estar a quilòmetres de distància de l’incendi, els efectius policials han començat a evacuar la zona. Poc abans de les 8 del vespre, donen el darrer avís perquè la gent que observa la serralada torni a casa o busqui un altre indret on refugiar-se. La complicada situació de l’incendi ha obligat a desallotjar la urbanització de l’Aubreda a Sant Martí de Tous. Els Bombers també han demanat el confinament d’aquest municipi i de Santa Maria de Miralles.

ÀUDIO: Un dels pagesos, Josep Mestre, explica què està fent

ÀUDIO: Carola Rivaudí, veïna de la zona, explica com està seguint l’evolució de l’incendi

Des del nucli de Sant Gallard, a tocar de Santa Coloma, aquest diumenge estan més tranquils, però ahir van veure la ràpida embranzida del foc. Jordi Mas, un dels veïns d’aquesta població, explicava a l’EFMR els instants inicials de l’incendi.

ÀUDIO: Un veí de Sant Gallard dona testimoni del foc