La Ponència d’Energies Renovables ha descartat el projecte de parc eòlic la Serra Guixeres de Lilla, al terme municipal de Montblanc, perquè considera que l’emplaçament de 2 molins de grans dimensions no és viable. Es tracta del parc Serra Guixeres i aquest havia estat rebutjat pel consistori montblanquí.

Concretament la Ponència d’Energies Renovables ha descartat el projecte perquè hi hauria una afectació significativa a elements de patrimoni natural d’elevat valor, ja que la zona afectada està inclosa dins un connector ecològic estratègic que connecta diversos espais naturals protegits. També perquè els aerogeneradors no són compatibles amb el planejament urbanístic de Montblanc.

En les conclusions del projecte també reconeix que la Conca de Barberà és una de les comarques amb més pes de l’energia eòlica. A més a més, la seva implantació suposaria ocupar un espai ara lliure d’aerogeneradors, amb un elevat impacte paisatgístic.

El projecte presentava dos molins de 200 metres d’altura i de 5 megawatts, únic a Catalunya. L’Ajuntament de Montblanc, i diversos alcaldes i alcaldesses de la Conca, ara fa dos mesos, van denunciar la proposta d’instal·lació d’un parc eòlic a Lilla qualificant-la de desproporcionat.

Imatge: Pep Morató