Front comú a la Conca de Barberà contra la instal·lació de més parcs eòlics a la comarca. L’Ajuntament de Montblanc, i diversos alcaldes i alcaldesses de la Conca, han denunciat aquest dijous la proposta d’instal·lació d’un parc eòlic a Lilla.

El qualifiquen de desproporcionat amb dos molins de 200 metres d’alçada i de 5 megawats, únic a Catalunya, i que, per tant, tindrien un fort impacte la comarca. I més, tenint en compte, que Lilla ja pateix l’impacte, ara de les obres del túnel del Coll de Lilla i de l’A-27, i fa uns anys de l’AVE.

Alcalde de Montblanc, Josep Andreu

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha assegurat que “per defensar la comarca estem disposats a fer un nou moviment com el pla de residus”. Tot i això, ha defensat que “espero que no tiri endavant, estem parlant d’una zona protegida”. Andreu també defensa que a la Conca estricta estan unit per fer front a l’arribada massiva d’aquests parcs, a més a més, també ha comentat que tenen la mirada posada amb els parcs fotovoltaics.

ÀUDIO: Josep Andreu, alclade de Montblanc, durant la intervenció de la roda de premsa

Imatge: Josep Ardila

Alcaldessa de Lilla, Glòria Rovira

L’alcaldessa pedània de Lilla, Glòria Rovira, ha dit que “ara ja tenim coll avall la construcció de l’autovia, ara no volem uns molins. La gent de Lilla no ho vol”. L’impacte visual i el soroll són dos dels punts que l’alcaldessa ha destacat en la roda de premsa.

ÀUDIO: L’alcaldessa de la pedània de Lilla, Gloria Rovira, en contra del nou parc

Imatge: Josep Ardila

Consellera comarcal de paisatge, Carme Ferrer

A la Conca, que es treballa per crear un front comú a nivell comarcal en matèria energètica, ja hi ha molts municipis que s’han manifestat contraris a la instal·lació d’aquests parcs, tenint en compte que la comarca ja produeix el 16% de l’energia eòlica del país. Tot i que esperen que els projectes no tirin endavant, volen fer pressió per evitar-ne la instal·lació massiva. Ho ha explicat la consellera comarcal de paisatge, Carme Ferrer, que ha assegurat que “produïm el 16% de l’energia eòlica del país, ja hem fet el “cupo”. Hem d’apostar per un model més sostenible”.

ÀUDIO: Carme Ferrer, consellera comarcal i alcaldessa de Senan, parla sobre la producció d’energia eòlica del país

Imatge: Josep Ardila

Els tres grups municipals contraris a la instal·lació del parc

L’Ajuntament de Montblanc ho portarà properament al ple municipal. Els tres grups municipals del consistori ja s’han mostrat contraris a la instal·lació d’aquest parc en una zona protegida de la serra de la Guixeres. En aquest sentit, el portaveu de Junts per Montblanc, s’ha mostrat contrari a la seva instal·lació però ha fet una crida a la calma assegurant que “no creiem que tiri endavant”. També el PSC de Montblanc s’ha mostrat contrari a la instal·lacó d’aquest parc a Lilla.

ÀUDIO: El portaveu de Junts per Montblanc, Marc Vinya, s’ha mostrat contrari a la seva instal·lació

ÀUDIO: També s’ha mostrat contrari el del PSC, Juanma Cabello

En la roda de premsa sobre la instal·lació d’un parc eòlic a la Serra de les Guixeres hi ha participat l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; l’alcaldessa de Lilla, Glòria Rovira; l’alcaldessa de Senan i consellera de comarcal de paisatge, Carme Ferrer; l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca, el portaveu de Junts per Montblanc, Marc Vinya; el regidor del PSC de Montblanc, Juanma Cabello; també regidores i regidors del grup de l’Agrupament Catalanista de Montblanc.