La pandèmia derivada de la Covid-19 ha marcat un abans i un després en la societat i ha afectat, en gran mesura, a quasi tots els àmbits, entre ells l’econòmic.  Les xifres de l’atur en els últims mesos, la productivitat de les empreses, el nombre de contractes generats o la quantitat de persones afectades per un ERO són alguns dels punts on s’ha vist reflectit el ressentiment econòmic que ha tingut la malaltia. És el cas de la Conca de Barberà, on s’han registrat el nombre d’ERO més alt, amb diferència, de tot el Camp de Tarragona.

Les diverses Cambres de Comerç de la província de Tarragona han realitzat un informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre durant el segon trimestre de 2020, en el qual es poden veure les afectacions econòmiques que ha tingut la Covid-19 a les diferents comarques del territori, entre elles la Conca de Barberà.

Segons l’informe i en paràmetres més generals, aquest segon trimestre se situa per sobre del primer, on es va patir la màxima davallada econòmica degut a l’inici del confinament. Un dels elements positius que ha deixat aquest trimestre són les actuacions en l’economia europea i en l’espanyola que es plantegen els governs i les administracions amb ajuts i facilitats per intentar reimpulsar l’economia.

Per altra banda i com a punts negatius, Catalunya ha viscut una gran falta de turisme estranger, el que afecta fortament al PIB del sector serveis. El PIB del sector de la indústria i la construcció també ha patit una forta davallada en aquests mesos, l’únic que es manté estable és el de l’agricultura.

Les xifres d’aquest segon trimestre a la Conca de Barberà

Son diversos els punts on s’ha pogut veure l’afectació de la Covid-19 a l’economia de la comarca. El primer ha estat la utilització de recursos productius de la zona, que segons l’informe ha passat del 92,44% durant el mateix període de l’any anterior, al 61,92% aquest any, una diferència de més de 30 punts que situa la Conca de Barberà com una de les comarques més afectades, juntament amb l’Alt Camp.

El segon punt bàsic a tenir en compte és l’atur, en aquest sentit el nombre de persones sense feina a la comarca ha augmentat en 399 més, en comparació amb el segon trimestre de 2019. En relació amb aquest últim punt es troba la contractació laboral, on la Conca de Barberà se situa com una de les comarques amb menys contractació, juntament amb el Tarragonès i el Baix Camp. En xifres, s’ha contractat un total del 39,99% menys de persones, ja sigui de manera indefinida o temporal, que el mateix període de l’any anterior.

Com a tercer punt a tenir en compte trobem el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social que en el cas de la Conca ha tingut una davallada similar en els sectors d’agricultura, indústria i construcció, amb unes xifres vora el 3 i el 4%, en canvi el sector serveis s’ha vist més afectat amb una baixada del 10,07%. A més, la variació dels treballadors autònoms també ha estat notablement inferior a la de l’any anterior.

Com a quart punt, trobem la dinàmica de variació dels ERO des de mitjans d’abril fins a finals de juny, la qual no han patit una gran variació, arribant a augmentar entre un 0 i un 2%, però durant el mes de juny els ERO no específics s’han disparat tant pel que fa a expedients com a treballadors. En el cas de la Conca de Barberà l’augment ha estat d’un 70% en els expedient i s’ha experimentat una pujada desorbitada del 292,37% pel que fa als treballadors. Es tracta del que es podrien anomenar els efectes indirectes del període anterior, que ha incidit sobre l’apertura de l’oferta amb una demanda inferior i ha obligat a fer ajustos empresarials negociats en moltes empreses.

Com a cinquè i últim punt a tenir en compte es troba la variació dels centres de cotització a la seguretat social, que depèn de la grandària de l’empresa. A la Conca aquesta variació respecte a l’any anterior ha sigut d’un 6% en empreses de cinc o menys treballadors, del 4,83% en empreses de 6 a 50 treballadors i del 14,29% en empreses entre 51 i 250 treballadors.

En general, unes xifres que fan palpables les afectacions que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut a totes les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i en concret a la Conca de Barberà i que demostren que l’economia encara està lluny de poder-se restablir per complet.