Ha passat mig any i la llera del Francolí torna a ser fang. El fang que ens evoca la destrucció del 22 d’octubre i la solidaritat dels dies posteriors. Els rastres de devastació, naturalment, hi són allà on mirem. En els darrers mesos, els negocis afectats havien pogut tornar a l’activitat, encara que fos reubicant-se. Tot i això, ara intenten fer-se forts per no caure definitivament davant d’aquest segon embat: el coronavirus. 

L’estat d’alarma ha implicat una nova aturada per a la majoria dels negocis afectats perquè estan dedicats a l’àmbit de la restauració i el turisme.

ÀUDIO: Drac Actiu explica l’estat actual de l’empresa

Gonzalo Gil i Laly Puig, propietaris de Drac Actiu

L’actual crisi sanitària i també el temporal Glòria han situat en un segon pla la riuada del Francolí. Els ajuts econòmics no arriben. El que havia de ser imminent, l’ampliació del reial decret dels aiguats de Múrcia i Alacant, ha acabat passant de llarg i ja fora de termini. En parlàvem aquest passat cap de setmana amb tots els aclades de la comarca afectats, els sis municipis coincidèixen en la indignació per la demora dels ajuts. Sí que han avançat els ajuts de la Riuada Solidària que ha concedit 10.000 euros a cada uns dels cinc negocis afectats a l’Espluga de Francolí.

ENTREVISTA | ELS ALCALDES DE LA CONCA, INDIGNATS AMB EL RETARD DELS AJUTS

Avancen els treballs a la llera i a les carreteres

Els accessos principals i els subministraments van quedar garantits en qüestió de dies. Està sent més costós el recondicionament de la llera del riu per part de l’ACA, encara amb feina per fer, o la recuperació d’algunes carreteres i ponts per part de la Diputació de Tarragona. A Montblanc preocupen els ponts perquè són de titularitat municipal i a l’Espluga s’està a l’espera que es consolidi la connexió definitiva del gas i l’electricitat que segueix sent provisional. D’altra banda, ja està enllestida la reconstrucció dels col·lectors de Montblanc que, a falta de petits retocs, ja tracta el 100% de l’aigüa residual a la depuradora. L’arranjament a l’Espluga i Vimbodí encara portarà unes setmanes de feina.

Primers passos per als ajuts a les comunitats de regants

Mentrestant, estan aturats molts propietaris d’horts situats prop del riu. Han de reconstruir les xarxes de reg i, en alguns casos, els terrenys van quedar impracticables. Ara sembla que per a ells comencen a arribar les primeres notícies positives, ja que aquest dimarts el Departament d’Agricultura ha aprovat les bases dels ajuts a les comunitats afectades per l’aiguat de l’octubre i pel Glòria.

Costarà, però les pèrdues materials fins a cert punt són recuperables. Al contrari de les pèrdues humanes, 4 víctimes mortals i dues persones encara sense localitzar. Es recordaran per aquell fatídic 22 d’octubre del 2019.