La depuradora de Montblanc ja tracta la totalitat de les aigües residuals i, en conseqüència, el municipi ha deixat d’abocar al riu. Des d’aquest dilluns, les aigües hi arriben a través dels col·lectors definitius que restableixen les canonades destrossades per la riuada del passat octubre. De fet, en el darrer mes, les aigües residuals ja es gestionaven a la depuradora, però a través d’una infraestructura provisional. L’obra d’arranjament a Montblanc ja es dona per finalitzada, tot i que encara s’hauran de fer alguns petits retocs.

A la capital de la Conca de Barberà el tram afectat era d’uns 2,4 quilòmetres. La majoria s’ha pogut reparar, excepte de la part més pròxima al Pont Vell que s’ha hagut de reconstruir de nou, uns 200 metres de col·lector que s’han reubicat més lluny del riu a través del camí de la Font de la Ceba. És una de les primeres obres de la riuada que s’enllesteix a la Conca de Barberà. De fet, va ser adjudicada pel Consell Comarcal com a intervenció d’emergència amb un pressupost de gairebé 2 milions d’euros.

L’Espluga i Vimbodí hauran d’esperar

L’arranjament dels sistemes de sanejament de Vimbodí i l’Espluga de Francolí evoluciona a un ritme més lent. A l’Espluga les actuacions es concentren entre el pont de la Palanca i la depuradora, un tram de 600 metres però complicat. Fins ara s’han avançat 200 metres de nova construcció, però les pluges i les complicacions en el subministrament de formigó han dificultat la intervenció. En tot cas, es preveu enllestir en unes 5 o 6 setmanes. En canvi, a Vimbodí es tardarà uns 3 mesos a reparar els 1,2 quilòmetres de col·lector afectat.

Obres dels col·lactors a l’Espluga (Imatge: Pep Morató)