El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lliurat aquest dilluns la Medalla d’Or de la Generalitat a la demògrafa i geògrafa Anna Maria Cabré i a l’escriptor Josep Vallverdú, en el decurs d’un acte que ha qualificat com un “homenatge a dues persones que són exemple de l’excel·lència i del talent català”. El cap de l’Executiu ha posat de relleu que tots dos, “un per mitjà de l’artifici de la paraula i l’altra per mitjà de la ciència demogràfica, han contribuït a projectar arreu un país generador de cultura, de talent i de llibertat”.

Durant l’acte, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap del Govern s’ha referit a Josep Vallverdú com “un clar exponent del compromís d’un autor envers la seva llengua i el seu país”. Ha recordat que “va començar la seva trajectòria en plena dictadura franquista” i va esdevenir una “peça clau per crear una llengua planera, popular i moderna i en la construcció d’un model lingüístic”. D’Anna Maria Cabré, “mestra de generacions de demògrafs catalans”, el president ha destacat que “ha estat una defensora a ultrança de la llengua com a element de cohesió social i garant de la identitat catalana”.

Després de rebre la Medalla d’Or, Josep Vallverdú ha pronunciat unes paraules d’agraïment, durant les quals ha afirmat que “sabem qui som i d’on som: sóc d’una sòlida pàtria generosa en constant dessagnament. Testimoni de segles, digna de ser viscuda i estimada”. Per la seva banda, Anna Maria Cabré ha assegurat que “les meves emocions més genuïnes de quan era petita tenen a veure amb la identitat i amb la llengua” i ha remarcat que aquest reconeixement “no és només individual per a mi, sinó per tots els meus, en sentit molt ampli”.

El cap de l’Executiu, que ha tingut un record per als presos polítics i els exiliats, ha fet notar que “el camí de la llibertat política i de la cultura només es pot recórrer quan una societat l’emprèn majoritàriament”. “En l’actual conjuntura de repressió i de vulneració de drets polítics i fonamentals, la cultura esdevé la peça clau per denunciar la injustícia i els dèficits democràtics”, ha reblat.

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

El decret de concessió de la Medalla d’Or a Anna Maria Cabré posa de relleu la seva “destacada trajectòria en el món de la demografia i la geografia”. I el decret de la Medalla a Josep Vallverdú reconeix la seva “destacada trajectòria com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor, assagista i, especialment, en el món de la literatura infantil”.

Durant la cerimònia de lliurament de la Medalla d’Or, el sociòleg i escriptor Salvador Cardús ha fer la glossa d’Anna Maria Cabré i la filòloga Carme Vidal, la de Josep Vallverdú.

El president amb els guardonats i el Govern