El Ple Ordinari de l’Ajuntament de Vilaverd, que s’ha celebrat aquest dijous 5 de setembre, ha aprovat per unanimitat declarar com a Bé Cultural d’Interès Local la Guixera del Robusté o Tòfol.

Aquest és el primer pas per tal que el Consell Comarcal de la Conca de Barberà aprovi la catalogació de la Guixera del Robusté o Tòfol com a Bé Cultural d’Interès Local. Finalment el Departament de Cultura de la Generalitat ha d’inscriure a les guixeres al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Els particulars de les guixeres van demanar a l’Ajuntament que és catalogues aquestes per tal que a partir d’aquí es poguessin aconseguir subvencions.

Tot això arriba després de l’esfondrament de la teulada que hi va haver el mes de febrer en la guixera més important de Vilaverd quan l’Associació Toquem l’Arpava reclamar una urgent actuació per apuntalar l’estructura de l’edifici, que és de propietat privada. En concret, la part que va cedir va ser l’elevador de la guixera que s’aixecava per sobre de la teulada.

Ple Ordinari de Vilaverd (Imatge: Pep Morató)

L’alcalde de Vilaverd, Toni Anglès, en declaracions a l’EFMR.cat explicava que el consistori des del primer moment ha estat al costat dels particulars. També afegia que conjuntament amb el Consell Comarcal s’està acabant la Ruta de les Antigues Guixeres de Vilaverd amb la senyalització d’aquest.

ÀUDIO: L’alcalde de Vilaverd, Toni Anglès, explica quin és el procés que s’hagut de seguir

Martí Torrell, el president de l’associació Toquem l’Arpa de Vilaverd i coordinador de la campanya per recuperar les antigues guixeres, explicava a l’EFMR que el que van aprovar tots els regidors és “un pas endavant pel patrimoni cultural de Vilaverd“.

ÀUDIO: Martí Torrell, el president de l’associació Toquem l’Arpa de Vilaverd, creu que es un pas molt imporant

Des de l’Associació creuen que el BCIL és “un fet interessant, no només pel reconeixement oficial com a patrimoni, sinó pel fet que ara es poden concedir subvencions als propietaris. El col·lectiu reclama que es pugui apuntalar aviat perquè el temps passa i no es frena la degradació.

ÀUDIO: Torrell remarca que ara els propietaris ho tindran més fàcil per demanar subvencions

Part malmesa de la Guixera del Tòfol (Foto: Ass. Toquem l’Arpa)

ÀUDIO: El president reclama que es pugui apuntalar l’estructua el més aviat possible

L’única que manté encara la construcció és la del Tòfol que, a més a més, està considerada com una de les més importants de Catalunya perquè també conserva la maquinària d’època.