Toc d’alerta per frenar el degradament de la Guixera del Tòfol de Vilaverd després que aquest febrer s’hagi ensorrat part de la teulada de la construcció. L’Associació Toquem l’Arpa ha reclamat una urgent actuació per apuntalar l’estructura de l’edifici, que és de propietat privada.

Precisament, des de fa mesos la campanya “Salvem la Guixera del Tòfol” assenyala el risc estructural que pateix l’edifici. L’episodi de ventades de fa 15 dies, juntament amb les pluges de la passada tardor, haurien precipitat l’esfondrament. En concret, la part que ha cedit és l’elevador de la guixera que s’aixecava per sobre de la teulada.

“Hem fet aquesta alerta per posar de relleu aquesta situació. Ha caigut una part significativa, encara estem a temps de salvar-ho, però la teulada està molt malmesa, hi ha el risc que s’ensorri i també hi ha alguna paret que pateix”, explica Martí Torrell, el president de l’associació de Vilaverd i coordinador de la campanya per recuperar les antigues guixeres.

El col·lectiu reclama que es pugui apuntalar aviat perquè el temps passa i no es frena la degradació. L’entitat, així com l’Ajuntament de Vilaverd, vol que es declari Bé Cultural d’Interès Local per tal de revitalitzar aquest patrimoni industrial i posar en valor el conjunt d’antigues guixeres de Vilaverd. L’única que manté encara la construcció és la del Tòfol que, a més a més, està considerada com una de les més importants de Catalunya perquè també conserva la maquinària d’època.

L’alcalde de Vilaverd, Toni Anglès, reconeix la urgència d’apuntalar el sostre i, de fet, aquest dimecres una tècnica dels Serveis Territorials de Cultura per fer un informe de l’edifici. Aquest estudi serà el que determinarà les accions per preservar l’estructura de la guixera i el possible calendari d’actuacions que el consistori negociarà amb els propietaris.

El que ja està concretat, com a mínim als pressupostos municipals, és la senyalització de la ruta de les antigues guixeres, un projecte que ja ha estat redactat en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i que s’ha posat en pràctica amb una caminada.

ENTREVISTA: Parlem amb Martí Torrell i Toni Anglès

1 COMENTARI

Comments are closed.