Prop de quaranta persones han participat aquest dissabte a l’estrena de la Ruta de les Antigues Guixeres de Vilaverd, una iniciativa amb la qual l’Ajuntament, el Consell Comarcal i activistes culturals del territori volen revaloritzar aquest patrimoni local.

L’activitat havia de celebrar-se el novembre, en el marc de la Festa Major de Sant Martí de Vilaverd, però es va ajornar a causa de les pluges de la passada tardor. Així aquest 12 de gener, la caminada va començar a les 10 del matí amb la benvinguda a càrrec de la regidora de Festes, Mari Carmen del Aguila, i l’itinerari va avançar amb les explicacions de Martí Torrell.

Ara el municipi vol tornar a posar en valor la indústria guixera i per això el consistori i l’àrea de turisme del Consell Comarcal senyalitzaran la Ruta de les Antigues Guixeres. L’interès per aquests elements patrimonials revifa després d’una primera caminada el 2015 i es va posar en valor el 2018 amb un reportatge audiovisual del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Ajuntament i Consell senyalitzaran la Ruta

Pel que fa a la sortida d’aquest dissabte, la ruta va arrancar des de l’estació de ferrocarril, on es va destacar la importància del transport del guix per la seva comercialització, i va seguir fins a la guixera El Motor, del Tòfol o dels Robusté. Aquesta guixera és la més reconeguda de la ruta per la seva singularitat a Catalunya, ja que és l’única que encara manté l’espai i la seva maquinària d’època.

En aquest cas, s’està estudiant la possibilitat de restaurar la Guixera de Tòfol i declarar-la Bé Cultural d’Interès Local. A més a més, l’Associació Cultural de Vilaverd TOQUEM L’ARPA ha encarregat una il·lustració detallada de l’espai i la seva maquinària.

El recorregut també va visitar el paisatge de pedreres i marges de pedra seca i els vestigis de les diverses guixeres de Vilaverd o el forn de producció contínua de guix situat a la guixera del Bassot o del Balustres. La caminada va acabar a l’Ermita de Montgoi.

Minidocumental de les guixeres de Vilaverd del MNACTEC: