Josep Vallverdú

En el teatre de titelles tràgic i grotesc alhora que veiem cada dia al Tribunal Supremo han anat desfilant una colla de testimonis força peculiars, aportats per l’acusació. Se’ls demanava sobre la violència del dia 1/0 de 2017.  Els testimonis de l’acusació declaraven tots que les persones que defensaven les urnes amb les mans aixecades o  entrellaçant els braços mostraven actituds violentes i rebien l’actuació “proporcionada”de les forces policials amb enceses  mirades d’odi que demostraven intencions poc menys que diabòliques.

        Mirem d’aclarir-nos. Senyors de les forces especials, armats amb armes de foc, pilotes de  goma  i amb gasos,  encasquetats, escudats,  encuirassats com si anessin a la Guerra de les Galàxies:  quan vostès van comença l’atac,-era un atac o no?- Quan van començar l’atac, amb les porres amunt i avall, abraonant-se amb fúria damunt la població civil: com volien trobar mirades complagudes i somriures? Què es pensaven, que els dirien “ xato, preciós!” ? Ja els van  oferir clavells algunes  bones ànimes, però vostès ni els  van veure: vostès van veure gent amb por, possiblement amb les nines dels ulls dilatades per l’esglai sobtat. I si algú tenia mirada combativa, estava en el seu dret, vostès eren els atacants, els invasors, entraven en indrets on no podien ser benvinguts. Homes de Déu, on venen ara amb això de les mirades d’odi? Mirin de declarar que van trobar resistència pacífica i passiva, comprensible. I prou. Les mirades d’odi s’estan gestant, els ho puc assegurar, perquè tant el tribunal com els governs centrals ens estan inflant els nassos una i una altra vegada.

        Vostès estan subjectes a una disciplina i si els manen que entrin en un local ”com sigui”, doncs van de castanya de gros calibre . Però no diguin que els miraven amb odi encès. Que potser tenien els bombers a punt?

        El ministeri de vostès els va portar dos mesos abans dels  fets a bord d’una pintoresca barca i els va tenir tancats a dins com es fa amb els gossos de lluita perquè acumulin més tensió i estiguin més agressius. Tot plegat no fa altre que engrossir la legió dels independentistes. La pilota llençada contra el mur pot rebotar a l’ull del mal jugador.