Conèixer els tallers artesans del territori és una manera més d’integrar els joves migrants i d’oferir-los una primera imatge d’alguns dels treballs que es realitzen a casa nostra. Així ho han vist des del col·lectiu La Conca Terra d’Acollida i, per aquest motiu, van impulsar diverses jornades de descoberta d’alguns oficis existents a l’Espluga.

La vintena de menors estrangers no acompanyats (MENA) que acull l’Alberg Jaume I de l’Espluga com a centre de primera acollida han visitat el mercat de l’Espluga, el forn de pa Cal Tullet o la fàbrica d’elaboració de carquinyolis d’Especialitats Cobo. La proposta també els ha ofert la possibilitat de descobrir les diferències de l’ofici de fuster a casa nostra entrant a la Fusteria Mercadé o veure com es treballa la forja artística de Cal Biel.

L’artesania, patrimoni local a compartir

ENTREVISTA: Els tallers artesans obren les portes als joves migrants

Tot plegat parteix del curs de 100 hores de català que els nois han rebut per part de la Conca Terra d’Acollida finançat per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. L’entitat, que també es troba amb els joves als grups de conversa que desenvolupen a la comarca, va proposar les visites als tallers d’artesans per conèixer una mica més l’entorn. Des de la Fundació Diagrama, que gestiona el centre de primer acollida, s’ha vist amb bons ulls l’experiència.

De fet, la fundació està en contacte amb les administracions i associacions locals per tal de trobar línies de col·laboracions perquè els joves puguin participar en activitats o tasques de voluntariat. Un dels punts de trobada va ser el 12 de gener d’on en va sorgir la voluntat de les entitats d’oferir vies de participació als menors estrangers. Per ara, diversos joves entrenen a futbol a l’Espluga i a Montblanc i també s’han sumat a les activitats de l’Agrupament l’Estornell.