Una vintena d’entitats i les regidories de Joventut i Benestar Social de l’Espluga han acordat una línia d’acció social conjunta per actuar com a municipi per garantir una major inserció dels 25 menors estrangers no acompanyats (MENA) que acull l’Alberg Jaume I des de fa uns mesos. Les agrupacions socials, culturals i esportives han estat convocades aquest dissabte, de forma urgent, en una reunió amb els educadors socials dels menors.

En representació d’aquests, Ismael Francés, un dels educadors de la Fundació Diagrama, que és l’entitat gestora del centre de primera acollida de l’Espluga, ha explicat la situació actual que viuen els joves i quines són les seves necessitats. Mentre busquen un espai per ubicar-hi un centre més estable, la fundació treballa per teixir complicitats amb els agents locals perquè puguin sorgir espais i iniciatives que fomentin l’arrelament dels joves al territori, així com omplir el seu temps lliure i aconseguir que se sentin realitzats.

ÀUDIO: Maria Jesús Martín, regidora de Benestar Social, parla dels objectius de la trobada

Les entitats han pres nota de les demandes i s’han animat a proposar vies perquè els menors puguin participar en activitats i ser partícips dels esdeveniments socials, culturals i esportius de l’Espluga. A més a més, s’ha posat sobre la taula la idea de rellançar el projecte de Voluntaris per l’Espluga ara adreçat a atendre els MENA, per exemple, en matèria de pràctica d’idiomes.

ÀUDIO: Ismael Francés valora la resposta de l’Espluga

Al llarg de la trobada d’aquest dissabte s’han recordat també les participacions que han mantingut fins ara els joves migrants amb el teixit associatiu del municipi com un punt de partida que haurà de repetir-se d’ara en endavant. Ara, a través d’un formulari web, les entitats hauran d’exposar quines opcions de col•laboració poden proposar.