L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà es troba entre els deu arxius de Catalunya que reben més visites a través d’Internet. Ho indiquen les dades obtingudes fins al desembre del 2018, un any que l’arxiu va tancar amb 4.000 usuaris amb un total de 5.200 consultes.

Respecte al 2017, l’any passat l’arxiu va incrementar un 16% les consultes a internet i les cerques a través de l’Arxiu en Línia ja suposen el 90% dels usuaris que van consultar el fons documental. De forma presencial, la sala de consultes de la seu de l’Arxiu va rebre 500 investigadors.

Un gruix important dels visitants a internet es concentra al portal XAC Premsa a través del qual es consulta la premsa històrica digitalitzada. Durant el 2018, els diaris i revistes històriques de la comarca van rebre 3.000 visites i es van visualitzar més de 60.000 pàgines. Les més consultades són les montblanquines L’Espitllera i La Conca de Barberà.

Foto: Arxiu Comarcal de la Conca, Generalitat de Catalunya

D’altra banda, de les prop de 7.300 unitats documentals consultades, les més buscades són les de l’administració local, reial i senyorial i el dons notarials.

La digitalització és una de les principals apostes actuals de l’Arxiu Comarcal de la Conca, un procés que continuarà enguany amb una partida important del pressupost del 2019 per incrementar el fons documental accessible a través d’internet.