Aquest 2018 es compleixen 20 anys des que la UNESCO va declarar les pintures rupestres de les Muntanyes de Prades Patrimoni Mundial. El Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades ha celebrat l’aniversari amb diverses visites guiades i tallers sobre la tècnica i l’evolució de l’art rupestre.

Una seixantena de persones han participat als tres tallers que el Museu Comarcal de la Conca de Barberà ha celebrat durant aquest dijous 6 de desembre i divendres 7 de desembre. Els visitants han pogut conèixer el significat que tenen les pintures rupestres de les Muntanyes de Prades, com s’han conservat fins al dia d’avui i també al final de la visita han tingut l’oportunitat de participar en un taller d’art. Petits i grans han pogut recrear els símbols amb estris històrics i singulars.

Taller d’art rupestre al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (Imatge: cedida)

Les pintures celebren 20 anys de Patrimoni Mundial

Les pintures rupestres de les Muntanyes de Prades van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998. Totes les pintures que s’han trobat i conservat es troben en una extensió de gairebé 650 metres quadrats. Segons l’arqueòleg Ramon Viñas s’han pogut identificar fins a 42 conjunts. Alguns dels més destacats són l’abric del Mas d’en Llort, l’abric de Mas d’en Ramon o l’abric de la Serra de Mussara.

El director del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Pau Jàvega, en declaracions a l’EFMR creu que el millor reconeixement que se li poden fer a les pintures rupestres és que estiguin inscrites a la UNESCO. Jàvega creu que “la conservació és molt complicada”, ja que podria perdre tot el seu rigor històric si es fa malbé. Afegeix que “el fet de tancar les balmes i controlar els accessos i les visites, que es va fer el 2005, ha sigut un factor molt important per la conservació”.

ÀUDIO: El director del Museu Comarcal destaca les dificultats de conservació

El director del Museu Comarcal també ha destacat que “la gent de la Conca som privilegiats pel fet de tenir el Monestir de Poblet i les Pintures Rupestres a la llista de la UNESCO”. Per aquest motiu, considera necessari que la població de Montblanc conegui que existeix un patrimoni prehistòric importantíssim a nivell mundial, més enllà del seu reconegut passat medieval.

ÀUDIO: Joan Pau Jàvega parla de la importància de les pintures rupestres