Montblanc celebrarà un simposi internacional sobre les pintures rupestres per commemorar els 20 anys des de la declaració de Patrimoni Mundial per part de la UNESCO. Aquest és l’anunci que va fer l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en resposta a la proposta que va llançar l’arqueòleg Ramon Viñas durant la presentació del número 11 de la revista Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister. 

Viñas, que va intervenir durant l’acte d’aquest divendres al Museu-Arxiu de Montblanc, va destacar diversos aspectes de l’article de la revista en què es refereix concretament a les dues dècades des que la UNESCO va declarar les Pintures Rupestres com a Patrimoni Mundial. Ramon Vinñas va explicar que en aquests anys s’han pogut identificar fins a 42 conjunts de pintures a les Muntanyes de Prades i reclamava que és necessari que es doni a conèixer aquest patrimoni.

L’arqueòleg montblanquí Ramon Viñas, comissari del congrés

En aquesta línia, l’expert en art llevantí va remarcar que és important que aquest vintè aniversari se celebri i apel·lava a les institucions a impulsar algun acte. Una proposta que va llençar directament a Josep Andreu, amb qui compartia taula durant la presentació de la revista, i l’alcalde de Montblanc li va recollir el guant. Andreu es va comprometre a fer el possible per celebrar a la vila ducal aquesta commemoració i, no només això, sinó que de l’acte Viñas ja en va sortir «nomenat» comissari del congrés, ja que l’alcalde considera que és la persona més adequada per encapçalar el projecte com a màxim especialista.

ÀUDIO: Josep Andreu anuncia el futur congrès 

«L’Ajuntament de Montblanc està disposat a tirar endavant i aportar els recursos que corresponguin, amb l’ajut d’altres persones, però abanderar aquest congrés d’art llevantí després dels vint anys de la declaració de Patrimoni Mundial», ha expressat el batlle montblanquí destacant, per exemple, el paper que la capital de la Conca ha jugat amb el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre.

Una vegada anunciada la idea, Andreu diu que estaran ara a disposició de Ramon Viñas per establir les relacions necessàries amb la Generalitat de Catalunya i les institucions per organitzar la cita amb la que esperen atreure a persones expertes de l’art rupestre.

ÀUDIO: L’alcalde exposa els primers passos que es donaran per organitzar el simposi