Les Jornades del Bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades han presentat els darrers estudis al voltant de l’entorn natural amb una trentena de xerrades de diversos àmbits i també hi hagut espai per a la reflexió sobre la protecció de les Muntanyes de Prades. El simposi científic s’ha celebrat aquest divendres i dissabte al Museu de la Vida Rural (MVR) amb la participació de més d’un centenar de persones. 

La cinquena edició de les jornades va arrancar divendres al matí amb la presentació a càrrec de representants de les institucions organitzadores: la directora del Paratge Natural de Poblet, Ester Trullols; el president de la junta rectora del PNIN de Poblet, Pare Lluc Torcal, i la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó.

Una trentena d’experts exposen els seus estudis

Durant els dos dies, una trentena de persones van difondre les seves investigacions i estudis relacionats amb les Muntanyes de Prades i el Paratge Natural de Poblet, però treballats des de diverses perspectives. Així, les ponències van dividir-se entre els blocs d’història, micologia, fauna i flora, arbres vells i boscos madurs, geologia, canvis i actuacions en el medi natural i gestió del patrimoni.

Taula rodona sobre el turisme a les Muntanyes de Prades, plat fort de les jornades

Dins d’aquest darrer àmbit es va celebrar una taula rodona al voltant del turisme i el patrimoni de les Muntanyes de Prades. El debat, que va ser una de les propostes amb més seguiment de les jornades, va tractar el turisme sostenible i el respecte al patrimoni natural, fent així una reflexió al voltant de la manca d’una figura de protecció a les Muntanyes de Prades i, per tant, el projecte de Paratge Natural. Entre d’altres, també es va parlar de la massificació que pateix l’entorn natural, per exemple durant la temporada de bolets o bé durant l’estiu als gorgs del riu Brugent.

Ponents de la taula rodona sobre turisme i patrimoni (Foto: cedida)

El PNIN de Poblet i el MVR fan entrega de la Beca Josep Reig

La jornada de dissabte va arrancar amb la intervenció de Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat. D’altra banda, el PNIN de Poblet i el MVR van aprofitar el simposi per fer entrega de la Beca Josep Reig que les dues institucions impulsen. L’ajut econòmic de 3.000 euros és per a Joan Pons que investigarà l’impacte dels serveis ambientals dels ecosistemes en les comunitats humanes de les Muntanyes de Prades.

Una vegada acabada la cinquena edició de les Jornades del Bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades ara ja s’estan editant les actes de les conferències per publicar el recull amb tots els estudis presentats. Enguany serà en format digital i estarà disponible al web del Paratge Natural de Poblet.