La revista Cultura i Paisatge de divulgació del patrimoni de la Ruta del Cister ha presentat aquest divendres la publicació d’aquest 2018 a la sala d’actes del Museu-Arxiu de Montblanc. Els promotors han aprofitat l’acte per donar a conèixer el nou portal web amb el qual es vol difondre encara més els articles publicats i, en alguns casos, ampliar la informació que recull la revista impresa.

La presentació del número 11 de la revista Cultura i Paisatge va anar a càrrec de Josep M. Rovira, director de la publicació, al costat de Josep Gomis, exalcalde de Montblanc; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, l’enginyer químic Joan Salvadó i l’arqueòleg Ramon Viñas.

Sobre l’aposta a internet de la revista, Josep M. Rovira explica que respon a la demanda d’alguns lectors de disposar dels articles en format digital i també perquè tots els continguts que aporten els col·laboradors no poden encabir-se en la publicació impresa. D’aquesta manera, el portal web contindrà els 225 articles ja publicats i els nous números es penjaran sis mesos després de la seva publicació. Així, la plataforma també esdevindrà com una finestra oberta per a saber-ne més, mentre que també podrà arribar a qualsevol punt del món, també amb un espai de compra on-line. 

ÀUDIO: Josep M. Rovira explica el nou web

L’encarregat de repassar el sumari va ser Joan Salvadó qui d’entrada va destacar haver descobert diversos aspectes del territori i també noves paraules mentre llegia la revista per preparar aquesta la presentació. La publicació recull una vintena d’articles d’històriadors i estudiosos del patrimoni local.

Vint anys de l’Art Rupestre com a Patrimoni Mundial 

La lectura de la revista d’enguany convida a conèixer els esforços de la Mancomunitat de Catalunya per impulsar la cultura a través de la Biblioteca de Valls, la primera popular, com va explicar Joan Salvadó. També hi ha espai per l’Any Vidal i Barraquer,  l’exposició “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la” del Museu de la Vida Rural, la tradició vidriera de Vimbodí i Poblet o un article per descobrir l’enfrontament del vuitè president de la Generalitat, Felip d’Anglasola, amb un montblanquí.

També s’hi pot llegir “Balnearis a la Ruta del Cister”, un escrit de Josep M. Vallès al voltant dels banys de l’Espluga, Vallfogona i Rocallaura i del turisme que aplegava, un perfil de visitant amb un alt poder adquisitiu que Joan Salvadó, fent el repàs dels articles, diu trobar a faltar. Més enllà, el territori també ha estat terra de pirates i corsaris, un capítol de la història de Salou que recull Pedro Otiña. Entre d’altres, el número 11 parla també de la mel del Cister, les granges de Santes Creus o els forns de calç, aquest darrer escrit pel mateix Salvadó.

Jordi Salvadó presentant els continguts de la revista (Foto: Gerard Bosch)

Un dels plats forts de la revista és l’article sobre els vint anys de la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO de les Pintures Rupestres que recull Ramon Viñas. Durant la presentació l’arqueòleg, que va ser l’impulsor del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de Montblanc, va referir-se als conjunts identificats a les Muntanyes de Prades, que ja són 42. Va remarcar la necessitat de donar a conèixer aquest patrimoni i sobre el vintè aniversari va proposar que es pugui organitzar un acte per commemorar-ho. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, li va donar resposta comprometent-se a impulsar un simposi internacional a Montblanc.