La segona edició d’Agronyam ha propiciat un punt de trobada al Castell Templer de Barberà de la Conca entre productors i restauradors del territori en una jornada gastronòmica amb ponències de Carme Ruscalleda o Vicent Guimerà, entre els convidats més destacats.

L’Agronyam, organitzat pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp en el marc del projecte Gustum, s’ha celebrat al llarg del matí d’aquest dilluns i ha començat amb la xerrada de Joan Ribas que ha explicat la tasca de la Fundació Alícia i ha defensat el producte i la cuina sostenible. L’ha precedit el xef del Restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona, Vicent Guimerà, que malgrat tenir ara una Estrella Michelin ha recordat que els seus inicis van ser complicats. Ara Guimerà valora la convivència de la innovació a la cuina amb el fet de seguir servint menús diaris i també ha destacat el producte de proximitat i el contacte que manté amb els seus proveïdors. Pel que fa a la cuina de les Terres de l’Ebre, el xef assegura que “cal reivindicar-nos”.

ENTREVISTA a Laia Benaiges i Ruth Troyano, organitzadores de l’Agronyam

Punt de trobada per crear sinergies

De la jornada n’ha destacat la presència de Carme Ruscalleda, just una setmana abans del tancament del restaurant Sant Pau. La reconeguda xef catalana ha assegurat que se sent satisfeta d’haver pres la decisió ara, encara en un bon moment pel restaurant. Remarca que no es jubila i ha expressat: “ara viuré en constants vacances“. És a dir, es dedicarà als altres fronts oberts: el Sant Pau de Tòquio, el BLANC de Barcelona i les col·laboracions, tal com feia durant els períodes de vacances del Sant Pau. Carme Ruscalleda a Barberà també ha presentat el seu llibre Felicitat i s’ha referit a La màgia de la cuina que ha elaborat junt amb les il·lustracions de Pilarín Bayés.

L’Agronyam també ha comptat amb l’elaborador de la considerada millor sobrassada del món, Xesc Reina, i la presentació del col·lectiu Terra i Taula del Baix Penedès. Pel que fa a les conferències, la darrera ha estat per explicar el projecte Vadefoodies. La jornada ha acabat amb un espai de tast i ​networking per fomentar les relacions entre els productors i els restauradors amb l’objectiu d’establir nous contactes.