Un treball de l’Institut Joan Amigó de l’Espluga de Francolí ha estat reconegut pels Premis Baldiri Reixac que atorga la Fundació Carulla. El projecte, dedicat a l’estudi de les plantes, és l’únic de la Conca de Barberà que ha aconseguit un dels premis d’aquesta 40a edició.

El treball premiat es titula “El poder de les plantes” i consisteix en un estudi de les plantes, els seus usos, les propietats i l’entorn on creixen. El projecte va ser desenvolupat de forma interdisciplinària entre el 2015 i el 2016 amb un important estudi de camp, ja sigui amb entrevistes als avis i àvies o bé visitant l’entorn natural més proper, com per exemple El Garber, el Molí d’en Guasch. L’alumnat també va desenvolupar diverses activitats a la Residència Jaume I i al Museu de la Vida Rural de l’Espluga.

Els autors del treball són Manel Vancells, Andreu Vancells, Jan Ferré, Laia Rodríguez, Cristian Capitan, Sergio Gozalo, Judit Mercado i Noèlia Corral, tots ells alumnes de 4 d’ESO en la modalitat d’Aula Oberta del curs passat. La tutora del treball, Gemma Palau, ha valorat el premi aquest diumenge al programa Persones que Eduquen de l’EFMR. Palau va destacar que el projecte és una carta de presentació del que l’alumnat ja feia a l’aula i reconeix que els participants van aprendre molt fent el treball. De fet, aquest projecte també va ser reconegut com el millor treball de recerca de quart d’ESO de l’Institut de l’Espluga.

Els alumnes de la Conca hauran de recollir el premi el 3 de juny a Barcelona, ja que, per primera vegada, l’entrega serà al Teatre Nacional de Catalunya, després que històricament s’hagi celebrat al Teatre del Casal de l’Espluga.