Els forners i pastissers de l’Espluga de Francolí preveuen que la campanya de coques de Sant Joan d’enguany sigui lleugerament més positiva que els darrers anys gràcies al fet que la revetlla se celebri en divendres. Sobretot, els qui esperen més bon balanç són els botiguers del centre del poble perquè la jornada coincideix amb mercat a la Plaça de l’Església i, en un dia com avui, circula més gent pels carrers del voltant.

ÀUDIO: Previsió dels artesans Joan Cobo (Pastisseria Cobo), Josep M. Cots (Forn Cots Artesans), Ramon Griñó (Cal Tullet)

Els artesans asseguren que la diada de Sant Joan no és tan forta com d’altres que se celebren al llarg de l’any i que, alhora, les grans superfícies també perjudiquen els comerços artesanes. Això sí, remarquen que qui vol una coca de qualitat confia en els artesans del municipi. Pel que fa al preu de les coques és tan variat com ho és el ventall de possibilitats, però oscil·len entre els 12 i els 20 € als forns locals, mentre que les coques més grans superen els 20 € a les pastisseries.

Pel que fa a la varietat, els artesans de l’Espluga aposten per les receptes tradicionals. «Bàsicament crema, és la que agrada més», assegura Ramon Griñó de Cal Tullet. A la llista també s’hi afegeixen les de fruita i de llardons. Mentre que a l’Espluga també es poden trobar coques que se surten d’aquesta línia més tradicional, un dels casos és la Pastisseria Cobo on també fan la coca de Sant Joan amb fruita amb nata.

ÀUDIO: Els forners i pastissers expliquen el ventall de coques que comercialitzen

Els forners i pastissers del municipi acumulaven a primera hora del matí un bon grapat d’hores a l’obrador preparant les coques que durant el dia d’avui es vendran a les botigues d’aquests forns i pastisseries artesanals. En aquest sentit, alguns dels forners han reconegut a l’EFMR que ja sumen una jornada de més de 12 hores.

ÀUDIO: Els artesans expliquen que han començat la jornada ben aviat