La setmana vinent entraran en vigor noves mesures d’urgència per la situació de sequera que pateix l’Espluga de Francolí. Mitjançant un decret d’alcaldia, s’aprovarà la lletra petita de l’ordenança que va impulsar el consistori el passat gener. Limitarà el consum domèstic i pretén reduir la despesa dels grans consumidors. Tots els grups municipals hi han donat suport.

Per un costat, aquestes mesures establiran el límit de consum domèstic a 90 litres per habitant i dia, una quantitat que l’Ajuntament controlarà que no se superi. Aquesta despesa ha de ser només per a usos essencials. Així, es prohibeix jardins, omplir piscines o rentar els cotxes. L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, ha estat contundent al micròfon de TAC12 deixant clar que els camions cisterna no s’estan portant per aquests usos abans esmentats.

Igualment, es mantindran els talls nocturns que s’apliquen des de l’agost del 2022 i que actualment són de 14 hores.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal, alcalde de l’Espluga, sobre l’ús racional de l’aigua.

Més enllà de les llars, per a la resta d’usos la normativa demana reduir el 10% del consum mitjà que tenien el 2022. Una de les prioritats, a més a més, és que els grans consumidors facin el possible per estalviar aigua. Es considerarà gran usuari aquell que superi el 10% del consum total del municipi o bé els comptadors que sobrepassin els 10.000 metres cúbics anuals. Aquest supòsit, a hores d’ara, només el compleixen dues instal·lacions: la Residència Jaume I i l’empresa Cuniespluga. Als dos grans consumidors se’ls sol·licitarà un pla de mesures per reduir la despesa d’aigua.

L’Ajuntament, que ha revisat els consums dels darrers mesos, ha localitzat un centenar de comptadors que es considera que fan un ús desproporcionat, fins al punt que suposen un terç de l’aigua que gasta el poble. L’altre problema són les fuites, en les quals s’hi continua treballant. Amb el text aprovat, l’administració local podrà sancionar tots els incompliments.