El consistori municipal ha aprovat aquest dijous un pla de sanejament ideat per la Diputació de Tarragona amb la intenció de revertir la situació actual del consistori, que va tancar l’any 2022 amb un dèficit de 800.000 euros fruit, principalment, de les despeses generades per l’aportació d’aigua, conseqüència de la sequera.

El pla preveu incrementar 200.000 euros els ingressos, limitar la despesa corrent a 4 milions d’euros sense comptar les subvencions i limitar els exercicis per inversió amb un topall. A aquestes mesures se sumaran els diners recaptats pel canvi de preus de les taxes d’aigua, aprovats fa un parell de mesos.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, desglossa el pla de sanejament

A més, l’equip de govern ja va anunciar en una entrevista a l’EFMR que de cara a l’any vinent es descongelarien els impostos, els quals aniran a l’alça com a part d’aquest pla de sanejament. Una proposta en la qual Junts per l’Espluga s’han mostrat completament en contra titllant de «nefasta» la gestió del 2022 i preveient una pujada d’impostos accentuada que tindrà importants repercussions en la població.

ÀUDIO: El regidor de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, es mostra crític amb la possible pujada de taxes

L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, ha respost a la crítica assegurant que amb les xifres macroeconòmiques a la mà la gestió del 2022 és més positiva que la del 2018, últim any de govern complet de Convergència i Unió. El regidor de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, s’ha desdit de les seves paraules en titllar la gestió de «nefasta» però s’ha reafirmat en què ha sigut una mala gestió i que aquesta no es pot comparar amb la del 2018.

El regidor de Nova Espluga, Francesc Sánchez s’ha manifestat en contra de l’augment de pressupostos però s’ha mostrat comprensiu amb la decisió de l’equip de govern.

ÀUDIO: El representant de Nova Espluga, Francesc Sánchez, es mostra comprensiu amb l’equip de govern

Mar Gili ha pres possessió de l’acte de regidora (Imatge: Gerard Bosch)

Mar Gili pren possessió del càrrec de regidora

Al llarg del ple Mar Gili, número 7 de la llista de Som Espluga, ha fet presa del càrrec de regidora en substitució a David Martí, qui va dimitir després que Junts per l’Espluga denunciés l’actitud del ja exregidor en una festa al municipi. En les properes hores es donarà a conèixer el cartipàs de les diferents regidories, que s’adaptaran als perfils dels membres de govern.

També s’ha fet una modificació de crèdit d’algunes partides que no es realitzaran per prioritzar els temes relacionats amb l’aigua, l’aprovació d’un pla d’igualtat intern pels treballadors de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i s’ha informat sobre la situació actual dels dipòsits municipals amb un consum de 900 metres cúbics diaris i una aportació pròpia de 500 metres cúbics. La resta es cobreix amb camions cisterna.

Finalment, ha estat motiu de polèmica la contractació de la nova Tècnica Superior de Turisme. Una plaça que s’ha cobert recentment en substitució de la plaça de tècnic mitjà que existia anteriorment. Un cop acabat el procés, l’Ajuntament es va adonar que la persona guanyadora del concurs no complia amb les bases i que s’havia comès un error administratiu. La plaça s’ha lliurat a la segona persona amb més punts de la llista i s’ha donat per nul el procés anterior. Junts per l’Espluga ha criticat aquests fets i ha denunciat que podria comportar problemes econòmics per mala gestió al consistori, així com anunciat que estudiarien el cas per vies pròpies.

ÀUDIO: El representant de Junts per l’Espluga, Jordi Torre, i l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, discuteixen sobre la polèmica