Aquest dijous es va celebrar a l’Espluga de Francolí el primer ple des de la formació del nou Ajuntament. Una sessió on es van acordar punts vitals pels propers 4 anys i on l’aigua i els pressupostos van ser els grans protagonistes.

L’Ajuntament ha tancat l’exercici 2022 amb un dèficit de pressupost de 820.000 euros generat, en bona part, per la necessitat d’aportar camions cisterna a partir del mes d’agost i per l’execució de diverses obres previstes l’any 2021 i que no es van fer fins a l’any següent.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, explica la situació

Junts per l’Espluga, des de l’oposició, es van mostrar crítics i punyents durant tot el ple, especialment amb les xifres de tancament del 2022, assegurant que és una situació que preocupa especialment i que pot afectar a futures decisions de l’Ajuntament. Junts per Catalunya va votar en contra de l’execució d’aquest punt.

ÀUDIO: El membre de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, subratlla la situació actual

Des de l’equip de govern asseguraven que s’han iniciat els passos per establir un pla de sanejament amb l’assistència tècnica de la Diputació de Tarragona i que el deute actual, gràcies als tancaments positius dels últims anys, no supera el 13%.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal defensa el pla de l’equip de govern

A conseqüència de l’ús continuat de camions cisterna també es va esgotar durant el 2022 el romanent habitual, en un dèficit de 80.000 euros. És per això que durant el ple es van aprovar diverses modificacions de crèdit per prioritzar certes actuacions d’enguany que s’havien de fer amb aquest romanent i aparcar-ne d’altres menys prioritàries. Alguns dels projectes que s’emporten bona part de la partida són les obres de l’Espluga Park, amb 70.000 euros i la inversió en habitatge social, amb 30.000 euros. Per executar aquestes partides s’han modificat d’altres com la rehabilitació d’habitatges (30.000 euros), la reducció de la festa de la Verema (5.000 euros) o la congelació de la indemnització de la plantilla de funcionaris de l’Ajuntament, que ascendeix a 20.000 euros. Aquests canvis es van aprovar amb 7 vots a favor i 4 en contra, de Junts per Catalunya

Aquest dijous es va celebrar el primer ple del nou mandat a l’Espluga de Francolí (Imatge: Pep Morató)

Nova regulació en la tarifa de l’aigua

Durant el ple es van aprovar també els canvis de tarifa d’aigua, amb els quals es vol igualar l’Espluga amb el pagament d’altres municipis de la comarca. Entre els canvis hi ha un augment del 16% a la tarifa més comuna, la creació d’una tarifa social per les famílies més vulnerables i la reducció del preu dels edificis municipals a 0,10 euros el m3.

ÀUDIO: El regidor d’Hisenda de l’Espluga de Francolí, David Martí, explica la necessitat d’aquest canvi

Des de l’oposició, Nova Espluga va defensar que tot i ser una mesura impopular és necessària. Junts per l’Espluga va al·legar que no estaven en contra de la mesura, però els sorprenia que aquesta es prengués tot just després de les eleccions municipals. En aquest sentit, l’alcalde va respondre que durant el novembre passat encara esperaven que la situació de sequera no fos tan prolongada. El grup de Junts per Catalunya va votar en abstenció.

ÀUDIO: El representant de Nova Espluga, Francesc Sánchez, es posiciona a favor de l’augment de preus

ÀUDIO: El membre de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, recalca que les mesures es podrien haver aprovat al mes de novembre

Al final del ple, tots tres partits es van mostrar en contra dels missatges homòfobs que s’han trobat durant els últims dies pel municipi i que atacaven directament a alcalde i regidors així com al col·lectiu LGTBIQ+.