L’Espluga de Francolí aborda la situació actual de sequera amb una nova mesura: L’augment de la factura de l’aigua i la creació de nous trams de consums adaptats a diversos col·lectius.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, explica el perquè d’aquesta mesura

Una de les grans novetats és la creació d’una tarifa social pensada pels col·lectius més vulnerables abonant l’Ajuntament el pagament de part dels primers 9 m³ i excloent de la tarifa els consums mínims. Aquesta modalitat està subjecta al Valor de la Indicació de Renda de Suficiència (IRSC) i l’hauran de demanar personalment les famílies que s’hi vulguin acollir.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal, argumenta sobre el funcionament del nou tram social

En el cas de la tarifa més comuna, la que per tram de consum paguen la majoria de ciutadans, aquesta augmentarà quasi un 16%, el que es tradueix en 0,10 euros més per metre cúbic consumit, passant de 0,4634 euros per metre cúbic als 0,55.

ÀUDIO: El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, David Martí, detalla l’augment d’algunes tarifes

L’ens local ha creat també una tarifa industrial que és la que més augmenta, juntament amb la de major consum domèstic, arribant a duplicar el seu preu anterior. D’aquesta manera la tarifa industrial mínima serà de 0,6 el m³; en el tram de 18 a 36 m³, es passarà de 0,5891 euros a 0,7 en la tarifa domèstica i a 0,8 a la tarifa industrial; en el tercer tram de 36-72 m³ el preu canviarà de 0,7009 a 1,1 en ús domèstic i a 1,25 en el subministrament a ús industrial; l’augment més considerable serà per les persones que consumeixen més aigua perquè passaran de 0,7886 euros per metre cúbic a l’1,4 euros en el cas de la tarifa habitual i a 1,5 en la tarifa d’ús industrial.

Les tarifes d’aigua augmentaran després que s’aprovi la nova mesura durant el ple municipal d’aquest dijous (Imatge: Laia Molné)

Una tarifa per edificis municipals

L’últim dels canvis és la creació d’una tarifa destinada als edificis i instal·lacions municipals, una excepció que abans no es contemplava i que fa reduir exponencialment el preu a 0,10 euros el metre cúbic. Una mesura que s’ha dut a terme perquè l’Ajuntament és, alhora, prestador i receptor d’aquest servei.

Amb aquests canvis l’Espluga es vol apropar a les xifres de consums d’altres municipis de la comarca, molt superiors, arribant a duplicar preus en alguns casos. 

ÀUDIO: David Martí posa l’accent en els preus desactualitzats del municipi

A la vegada, l’ens municipal continua treballant en la connexió de dos nous pous per abastir la població, la connexió amb el CAT per fer arribar l’aigua de l’Ebre i la renovació de més de 4 quilòmetres de canonades a la urbanització Carreras.