L’Espluga de Francolí aposta enguany per una Festa Major continuista per consolidar propostes dels últims anys com la sortida dels sants patrons del municipi durant la cercavila o el toc de campanes manual per donar el tret de sortida a la festa.

ÀUDIO: La regidora de Cultura i Festes de l’Espluga de Francolí, Sara Pere, explica la intenció per propers anys

La Festa Major de sant Abdon i sant Senén compta amb els actes tradicionals com el Pregó de Festa Major que anirà a càrrec de, les fins ara, directores de l’Escola Martí Poch i de l’Escola Vedruna de l’Espluga, Ester Anglès i Teresa Roig, el Concert-Vermut solidari de Festa Major o la celebració de la Cursa Atlètica de l’Espluga, que enguany arriba a la seva 44a edició. També amb la Cercavila gran de la Festa Major que tindrà lloc el divendres dia 28 a les 6 de la tarda amb la participació dels So Nat Grallers de Tarragona o la sortida dels patrons de la vila sant Abdon i sant Senén durant el diumenge 30 de juliol, tot seguit de la Cercavila i Gran ballada de Festa Major a la plaça de la Vila. 

Tot i la crida feta per l’Associació de Gegants, Grallers i Nans, no sortiran a ballar tots els elements del seguici popular, però sí que s’afegiran els capgrossos més petits, donats recentment.  

ÀUDIO: La presidenta de l’Associació de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí, Mar Gili, detalla les incorporacions d’enguany 

La Festa Mjaor tindrà el seu tret de sortida el dijous 27 de juliol amb el pregó (Imatge: Laia Molné)

Els concerts en directe seran un dels plats forts de la Festa Major de l’Espluga. Divendres a la 1 del migdia actuarà el grup Fenya Rai amb un repertori de cançons populars. El mateix divendres, però a les 11 de la nit a la plaça de l’Església hi haurà el concert del grup espluguí ‘Un Conjunt’. A l’altra punta del Lluís Carulla, a la plaça Montserrat Canals, hi haurà una aposta molt femenina amb La Cosina, Les Testarudes i tancarà la nit la DJ Perla Negra. 

Dissabte a la nit serà el torn de Julieta, Figa Flawas i Dj Aleix Ballesté, un cop acabada la música i pels carrers del municipi es podrà escoltar la Xaranga Bufacanyes. A la Plaça Montserrat Canals es durà a terme el concert amb la Salseta del Poble Sec

Diumenge 30 a les 7 del vespre al Jardí dels Francolins hi haurà l’actuació del grup de música familiar, l’Eriçó Punxegut. El mateix vespre a la plaça de l’Església hi haurà el concert de l’Orquestra Selvatana, amb concert de tarda i ball de nit. Per últim, dilluns 31 de juliol a 2/4 de 8 del vespre hi haurà l’actuació de Guillem Ramisa en banda al Jardí dels Francolins.

Altres activitats complementaran les propostes d’aquest programa de Festa Major, com el repic de campanes de Festa Major i la disparada de salves, havaneres amb el grup Balandra, concert i ballada de sardanes, correfoc i castell de focs, exposicions, activitats infantils, entre altres. 

Les postres de Festa Major

Les quatre pastisseries de l’Espluga s’han unit de nou per crear ‘Les postres de Festa Major’, enguany consisteixen en un mousse de quatre xocolates amb la figura del Rovelló com a protagonista, commemorant així el centenari de l’Any Vallverdú. Es posaran a la venda 1400 unitats i es podran trobar a les pastisseries Cobo, Cabal, Farré-Gamell i Ferrer durant els dies de Festa Major fins a esgotar existències.