El Ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, reunit el passat dilluns al vespre a Montblanc, va aprovar per unanimitat declarar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el jaciment arqueològic del Molí del Salt, al municipi de Vimbodí i Poblet. Un dels fets que ho ha propulsat és la troballa l’any 2022 d’una mandíbula pràcticament sencera corresponent a un individu de 3 anys d’edat. Aquest fòssil es converteix en el fòssil humà més antic trobat fins ara al sud de Catalunya.

L’any 2022 l’IPHES va trobar al Molí del Salt una mandíbula quasi sencera pertanyent a un individu de 3 anys (Imatge: Laia Molné)

Un altre dels punts d’interés d’aquest jaciment és la troballa de peces d’art moble. Es tracta sobretot de plaques d’esquist i d’alguns còdols de calcària amb gravats. Aquests gravats representen principalment els animals caçats. A més a més, s’han trobat peces amb motius molt poc habituals en l’art paleolític, com figures humanes i, sobretot, un gravat excepcional que mostra la representació de set cabanes que constituirien un campament. Aquesta és una peça única al món, la representació més antiga d’un paisatge humà trobada fins ara.

L’IPHES va iniciar les excavacions arqueològiques al Molí del Salt l’any 1999, quan es va realitzar una intervenció d’urgència per avaluar l’interès del jaciment. L’any 2001 es va portar a terme la primera campanya i els treballs han continuat de forma ininterrompuda fins a l’actualitat.