Vilanova de Prades celebrarà el cap de setmana del 21 i 22 de gener la 6a edició de la Fira de la Tòfona que recupera el seu format de dos dies després de les adaptacions que ha hagut de patir en les últimes edicions a causa de la pandèmia, quedant suspesa l’any 2021 i canviant de format a una sola jornada l’any 2022.

ÀUDIO: L’alcalde de Vilanova de Prades, Artur Miró, destaca que la Fira ja s’ha consolidat amb aquesta 6a edició

ÀUDIO: El president de l’Associació d’Empreses d’Hostaleria de la Conca de Barbera, Josep Ramon Guiu, explica la importància de recuperar les dues jornades de Fira

Aquest any se celebrarà la Fira en el seu format més habitual amb un recinte tancat on es podran trobar les elaboracions de 18 productors de la zona, diversos showcookings o el 6è concurs de gossos tofonaires, entre altres activitats.

Concretament, la jornada començarà el 21 de gener a les 9 del matí amb un esmorzar trufat a càrrec de Forevents seguit de la inauguració del recinte firal, gratuït per tots els visitants. A les 11 se celebrarà el primer Showcooking amb el xef Rafael Múria del Restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant, guardonat per tercer any amb una estrella Michelin. A 2/4 d’una continuaran els showcookings amb el xef Albert Capdevila. A les dues hi haurà dinar trufat a càrrec de Forevents i el recinte firal continuarà obert fins a 2/4 de 6.

Diumenge la jornada s’iniciarà de nou amb un esmorzar trufat i a les 10 s’obrirà el recinte firal. A 2/4 d’11 es realitzarà una jornada tècnica sobre el conreu de la tòfona negra amb Daniel Oliach. A les 12 es començarà el 6è concurs de gossos tofonaires amb inscripcions ja tancades i un total de 18 participants que competiran per trobar 4 tòfones en un terreny delimitat. La jornada s’allargarà fins a les 3 de la tarda moment en què es clourà el recinte firal.

ÀUDIO: El director de la Fira de la Tòfona, Dídac Espasa, parla de les inscripcions al concurs de gossos tofonaires

Els restaurants del municipi també han preparat menús especialment dissenyats per la jornada amb la tòfona com a producte protagonista.

La producció de la tòfona es redueix al 50%

La Fira se celebrarà amb stock de producte tot i que la temporada ha sigut complicada a causa de la falta de pluja, el que ha arribat a reduir el cultiu un 50%. Això també ha comportat un important augment del preu de la tòfona. En el cas de la tòfona silvestre, la situació actual fa que la producció hagi quedat sota mínimes i la major part del producte s’ha produït gràcies a les plantacions de cultiu.

ÀUDIO: Dídac Espada detalla com ha afectat la sequera a la collita d’enguany