L’equip de Govern de l’Espluga de Francolí s’ha reunit aquest dimarts amb el senador d’Esquerra Republicana Josep Rufà que ha visitat el municipi per conèixer les seves reclamacions a nivell estatal. En aquest sentit, l’alcalde del municipi ha traslladat la necessitat de millorar i augmentar el transport públic, concretament el nombre de trens que fan parada al municipi, ja que la quantitat actual no s’equipara a les necessitats de la població, segons Josep Maria Vidal. Una mesura que ha estat recollida pel senador Josep Rufà, però que necessita un consens amb el departament de Transport de la Generalitat per iniciar el procés de canvi.

La prohibició de la crema de restes vegetals ha estat l’altre gran tema que s’ha tractat a la reunió. Durant el mes de setembre el consistori va presentar una moció de censura per reclamar que es derogués la mesura i, sumat a altres municipis de Catalunya, aquestes mocions han arribat fins a la Cambra del Senat, on l’anterior setmana es va aprovar derogar la prohibició de cremes vegetals. S’espera que entri en vigor el 2 de gener de 2023, després que torni a passar pel Congrés. El senador d’ERC Josep Rufà ha destacat la importància de la feina de petits municipis com l’Espluga per aconseguir per visible una problemàtica d’aquestes característiques.

Durant la reunió s’han tractat altres temes com les afectacions de la riuada de 2019, la situació viscuda durant la Covid-19 i els problemes derivats de la falta de secretari-interventor de forma intermitent al municipi, entre d’altres. Aquesta reunió s’emmarca entre les trobades de territori que el senador Josep Rufà fa amb municipis i entitats de la demarcació de Tarragona per conèixer les seves realitats i posar en comú problemàtiques o preocupacions conjuntes entre alguns municipis.