El ple del Consell Comarcal va aprovar per unanimitat, el passat dilluns dia 26 de setembre, declarar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el conjunt industrial de La Farinera de Santa Coloma de Queralt. La Farinera forma part d’un conjunt de construccions industrials situades a l’extraradi del nucli urbà de Santa Coloma i d’aquest conjunt, l’antiga farinera és l’element més destacat, adquirit en titularitat municipal ara fa dos anys.

Així mateix, l’antiga farinera està formada per un edifici principal amb diversos cossos adossats i uns patis posteriors. De fet, es tracta d’un conjunt patrimonial molt singular, testimoni de l’impuls industrial que va tenir lloc a Santa Coloma de Queralt els segles XIX i XX i l’estat de conservació tant de l’edifici com de la maquinària és força bo.

En el moment de l’adquisició d’aquest edifici per part de l’Ajuntament local es preveia que es pogués convertir, a llarg termini, en un museu especialitzat en l’explicació de l’elaboració de la farina i la maquinària necessària per aconseguir aquest popular producte. Declarar-la Bé Cultural d’Interès Local es pot convertir en el primer pas per assolir aquest objectiu.

Exterior de l’edifici de La Farinera de Santa Coloma de Queralt (Imatge: Cedida)