La verema d’aquest 2022 s’encetarà uns 15 dies abans del que és habitual a la comarca, ja que es preveu iniciar a finals d’agost o principis de setembre. Des de la DO Conca de Barberà ja confirmen que, si no hi ha pluges en les properes setmanes, la collita es reduirà en comparació amb l’any anterior, si bé presenta una bona qualitat.

ÀUDIO: El president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià, detalla la situació d’enguany

La quantitat de raïm produïda als cellers de la comarca és similar a la de l’any 2021, però la sequera ha fet que les dimensions del fruit sigui menor que anys anteriors, el que es tradueix en menys suc. Cal destacar que la darrera campanya la collita va ser bona i es van acumular 1,2 milions de quilos, mentre que el 2020 es va tancar per sota del milió. Amb aquestes xifres a la mà, s’espera que la collita d’enguany es quedi en mig d’aquests paràmetres.

Les característiques d’enguany fan que s’esperin vins més potents i que sigui un repte per als cellers i enòlegs trobar l’equilibri per evitar un contacte massa prolongat entre el suc i la pell i pinyons, més abundants que anys anteriors.

ÀUDIO: Ricard Sebastià explica les característiques dels vins d’enguany

Varietats com el trepat seran les últimes en collir-se, de cara a mitjans d’octubre, temps en el qual les pluges encara poden afectar positivament a la vinya, engreixant la collita.

Més enllà de la Conca de Barberà, al conjunt del territori la campanya d’aquest 2022 presenta similituds. El raïm és sa, encara que amb menys volum, i la maduració s’ha avançat, com a mínim, una setmana respecte a altres anys.