La setmana passada la Comissió de Govern va aprovar un contracte futur d’adquisició de la finca de la Vall de Lladrons, d’unes 50 hectàrees. Es tracta d’un lloc molt emblemàtic de Montblanc, on hi ha la cascada de la Vall, la font de Jesús i dos molins, entre d’altres.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, explica la importància de la recuperació d’aquest espai

Un acord que arriba 20 anys després del primer contacte amb la propietat

L’acord per l’adquisició d’aquest espai, emplaçat a la vessant obaga de la muntanya i als peus de la pedania de Rojalons, ha estat possible després que l’Ajuntament de Montblanc es garanteixi l’ingrés d’1,5 milions d’euros fruit del 10% de l’aprofitament mitjà de l’operació de compravenda de les dues grans parcel·les on s’instal·larà el magatzem logístic de Bon Preu i Esclat al sud del país.

En concret, l’operació de compra de les 46 hectàrees de sòl rústic de la Vall tindrà un cost de 150.000 euros, el deu per cent dels diners extraordinaris que ingressarà l’Ajuntament de Montblanc i que hauran de ser repercutits en noves infraestructures, equipaments i béns per a millorar la qualitat de vida de les veïnes i els veïns de la vila.

ÀUDIO: Josep Andreu detalla com serà el contracte

Passada la Festa Major, el consistori té previst començar amb els treballs de neteja forestal. La totalitat de la gestió forestal, però, serà una acció esglaonada al llarg dels propers anys, degut a la gran massa de llenya de què disposa aquesta part obaga de la Vall.

A banda de l’interès natural i de biodiversitat de l’emplaçament, la finca compta amb dos molins hidràulics. El xic, interior, té dos sistemes: un de roda vertical i l’altre amb el sistema que cau. Aquest fet és excepcional perquè només n’hi ha dos exemples en tot el país: el Molí de la Cadena, a Vallfogona de Riucorb, i el de la Vall. El montblanquí, però, té unes dimensions molt més grans que el de Riucorb i s’espera que en un futur es pugui convertir en Bé d’Interès Nacional.