Al Museu Comarcal de la Conca de Barberà s’hi pot veure, des d’aquesta setmana, una Mare de Déu del Mestre del Tallat.

D’aquest artista, que va treballar a la Conca de Barberà entre els segles XV i XVI, no se’n coneix el nom, però si diverses obre repartides per la comarca. Se li atribueixen obres a Poblet, a Solivella, al Santuari del Tallat o a Savallà del Comtat, així com d’altres repartides per tot Catalunya.

L’historiador de l’art Damià Amorós ha estudiat les obres d’aquest artista, i amb un altre historiador, han determinat posar aquest nom a l’autor a qui se li atribueixen aquestes obres. No es coneix el nom, però si un important llegat d’escultures i també obres en edificis de diversos indrets del país.

ÀUDIO: L’historiador de l’art Damià Amorós, detalla l’obra del mestre del tallat

Aquesta Mare de Déu en concret, de pedra sorrenca i de 200kg, formava part d’una col·lecció privada del Camp de Tarragona i en sortir a subhasta, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Montblanc van decidir comprar-la. Ha tingut un cost de 8.000 euros que han pagat a parts iguals les dues institucions.

ÀUDIO: La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, destaca l’adquisició d’aquest obra

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, parla de l’adquisició d’aquesta obra

La Mare de Déu del tallat ja es troba exposada al Museu Comarcal de la Conca de Barbera (Imatge: Cedida)

La peça tenia algun desperfecte que els restauradors ja han arreglat. Ara la Mare de Déu del Mestre del Tallat formarà part de la col·lecció del Museu Comarcal de la Conca i servirà per millorar l’espai dedicat a l’art medieval de la comarca. Des del Museu celebren aquesta adquisició que, asseguren, ajudarà a millorar el discurs d’aquest tipus d’art i permetrà que els historiadors puguin continuar estudiant les obres del conegut com a Mestre del Tallat.

ÀUDIO: La directora del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, M. Serra Orpinell, celebra l’adquisició d’aquesta peça

Els historiadors de l’art no descarten que, en els propers anys, apareguin noves peces del Mestre del Tallat.