Fins a 6 mesos d’espera per rebre una nova comanda de paper. Aquesta és la situació que s’estan trobant impremtes locals d’arreu del territori. És el cas de Leks Print, a l’Espluga de Francolí, on han vist com l’endarreriment de les comandes, tant de paper com de tòner, s’ha multiplicat exponencialment, de la mateixa manera que ho han fet els preus, entre un 20 i 30% més cars que abans de l’època nadalenca.

ÀUDIO: El propietari de la impremta espluguina Leks Print, Àlex Foix, explica la falta de materials en els últims mesos

En altres impremtes de la comarca la situació és similar, ja que han notat un increment de preus que, segons els proveïdors, es deu en gran part a l’encariment de la gasolina i també de la llum, així com del preu dels contenidors de transport que porten aquest material que s’ha multiplicat per tres.

Fa mesos que impremtes i editorials viuen aquest canvi de paradigma, que afecta el treball diari, ja que es tradueix en una falta de material que, a vegades, s’ha de suplir amb ajuda d’altres empreses amb més estoc, perquè els distribuïdors continuen augmentant el temps d’entrega, arribant a comandes programades pel mes de setembre.

ÀUDIO: Àlex Foix explica com estan resolent la falta de material

La falta de paper es comença a notar al comerç local (Imatge: Laia Molné)

Problemes d’estock en un futur proper

A Leks Print asseguren que aquesta crisi es pot arribar a traduir en problemes d’estoc de cara a l’estiu, un dels moments de més feina a causa del nombre d’activitats que s’organitzen des d’entitats públiques i privades i per les quals és necessari aportar material gràfic.

Una situació incerta per la qual les petites empreses no estan rebent explicacions i molt menys cap solució concreta. Una congestió del comerç internacional derivada, en part, de la situació pandèmica i la guerra d’Ucraïna, i que sembla que no se solucionarà a curt termini, arribant a afectar a tota classe de sectors, inclòs el del paper.