L’Hostatgeria del Monestir de Poblet podria reobrir d’aquí a poc més d’un any, mantenint una activitat similar, però sota una gestió externa. Aquesta és la voluntat de l’abat, Octavi Vilà, que ha admès en una entrevista a Tac12 que han rebut diverses ofertes per recuperar l’activitat i que s’està treballant en aquesta direcció.

El nou projecte hauria de ser també del camp de l’hostaleria perquè l’Estat va construir l’edifici amb aquesta finalitat. L’equipament, amb restaurant i una quarantena d’habitacions, va tancar portes el passat mes de març i va obligar a acomiadar 15 treballadors. Una situació que segons l’abat del monestir es va accelerar causa de la pandèmia, però hagués acabat sent una realitat a llarg termini.

ÀUDIO: L’abat del Monestir de Poblet, Octavi Vilà, parla del tancament de l’hostatgeria

A més, en la proposta de pressupostos de l’estat espanyol hi costa una partida de 400.000 euros per cobrir les pèrdues ocasionades per la falta de visitants al Monestir, sent així el segon any consecutiu en què la comunitat rep aquest tipus d’ajut.

L’Abat va reconèixer que el Monestir fa uns anys que viu una caiguda sostinguda de visitants. De fet, la darrera dècada va suposar una reducció superior al 35%, que no s’ha frenat. La reducció és més important si es compara 187.000 visitants de l’any 2000 als 87.000 del 2019. Octavi Vilà va recordar en l’entrevista que recentment s’han inaugurat apostes rellevants per remuntar, com és le renovació del museu o el nou centre de visitants. Tot i això, el màxim responsable de la comunitat monàstica reconeix que encara no se n’ha pogut fer un balanç just a causa de l’arribada de la pandèmia. En el primer any condicionat pel virus, que va obligar a tancar el recinte temporalment, es van rebre unes 25.000 persones.

ÀUDIO: L’abat del Monestir de Poblet destaca els canvis museístics

L’abat de Poblet ho ha explicat a l’entrevista al Saló de Plens de TAC12 on també ha parlat d’altres qüestions d’actualitat, com el presumpte cas de tocaments d’un dels monjos a una menor aquest agost o bé la futura creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

Octavi Vilà es manté al capdavant de Poblet

Fa poques setmanes es va donar a conèixer que Octavi Vilà havia sigut reelegit i confirmat com abat de la comunitat cistercenca del monestir. Ara s’havien complert ja els sis anys de Vilà al capdavant del monestir de Santa Maria de Poblet. Un cop confirmat el càrrec el podrà exercir fins que compleixi 75 anys.