L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí sotmetrà aquest dijous a votació els nous pressupostos municipals de 2022, que destaquen per un augment del 8% en comparació a l’any anterior, superant els 7 milions d’euros. Durant el 2021 ja s’havia dut a terme una pujada significativa dels pressupostos, que sent un 40% superiors al 2020, es van convertir en els més alts de la història del municipi.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, destaca l’augment dels pressupostos

La xifra s’eleva de nou amb un pressupost final de 7.297.000,99 euros, tot i l’impacte que suposa la desaparició de l’ingrés de l’IBI provinent de l’AP-2, valorat en 120.000. La xifra s’obté d’un augment de les subvencions externes (43%) i l’estratègia d’ús del romanent per evitar l’augment de crèdits. Aquesta estratègia permet congelar els impostos a la ciutadania, com ja va passar durant l’exercici anterior.

ÀUDIO: La regidora de Promoció Econòmica de l’Espluga de Francolí, Anna March, parla de l’augment de subvencions

Entre les accions previstes pel nou any hi destaca les obres per fer arribar l’aigua de l’Ebre a l’Espluga, amb una subvenció de 500.000 euros per part de la Diputació de Tarragona. També s’incrementa un 30% la partida de manteniment de la xarxa d’aigua per millorar l’eficiència i s’invertiran 25.000 en maquinària per detectar possibles fuites d’aigua. Finalment, la remodelació de la piscina municipal, amb un import d’uns 270.000, permetrà una major eficàcia de la gestió de l’aigua i un important salt qualitatiu de les condicions de seguretat pels usuaris.

També es rebrà una subvenció de 100.000 euros de l’Agència Catalana de residus per a la millora de camins que servirà per arranjar els camins entre Blancafort i Senan. En relació amb les obres al municipi, destaca les primeres accions del Pla de Mobilitat Sostenible, amb 20.000 euros, la remodelació del carrer Joan Maragall per urbanitzar el carrer, amb un cost d’uns 215.000 euros i una subvenció de 120.000 euros provinent del PUOSC.

Recuperació i millora d’alguns projectes per executar del 2021

A més en habitatge s’ha previst la incorporació d’una nova partida destinada als particulars i orientada a la rehabilitació d’habitatges amb 30.000 euros de despesa. En l’àmbit de Sostenibilitat s’ha recuperat el projecte de plaques fotovoltaiques als edificis municipals, amb una millora del projecte, que comptarà també amb la dotació de fibra òptica al Casal i una partida de 86.000 euros, finançat gràcies a la Diputació de Tarragona i els fons LEADER.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga explica com ha estat l’ampliació d’aquest projecte

En l’àmbit de Turisme s’ha notat una millora d’ingressos després d’un any complicat a causa de la pandèmia. Pel que fa a despeses es destinarà una part de la inversió a la nova zona d’autocaravanes i es continuarà gestionant les accions derivades de la troballa dels gravats paleolítics a les Coves de l’Espluga, amb 18.000 euros. També es renovarà la pàgina web de Turisme.

En Cultura s’aposta per una programació cultural estable amb propostes com el Casalet Kids o el Cinema Gaudí. També s’incrementa l’import per la Fira de Sant Vicenç per reforçar el nou enfocament d’aquest esdeveniment. En l’àmbit comercial es destinaran 21.000 euros a l’impuls comercial i 8.000 a una nova edició del projecte EVArt.

Altres punts destacats són: La finalització de la redacció del Document Únic de Protecció Civil Municipal, un nou desfibril·lador portàtil, la finalització de la connexió de fibra òptica als equipaments municipals, manteniment i millora de l’Escola Martí Poch, 10.000 euros per la cobertura de necessitats de Càritas, la digitalització del procés de pressupostos participatius, la millora de parcs infantils i jardins, el control de colònies d’animals i la creació d’una zona de coowoking a l’espai de la cooperativa, entre d’altres.