L’empresa Forestalia vol construir una nova Línia Aèria d’Alta Tensió (LAAT) per transportar energia des d’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. La línia d’evacuació travessaria 8 comarques catalanes i afectaria 8 termes municipals de la Conca de Barberà. El projecte, que ha sortit publicat aquest novembre, s’anomena LAAT 400 KV Nudo-Pierola i tindria una extensió de més de 180 quilòmetres. Com en el cas de la MAT de Valmuel-Begues (400 KV), que ha despertat una forta oposició al territori, aquesta línia també és una iniciativa privada que no executa Red Eléctrica Española i l’ús seria exclusiu del seu promotor.

Aquesta LAAT tindria el seu origen a la Franja de Ponent (Baix Cinca) i aniria fins a Pierola. En el cas de la Conca el traçat passa molt a prop de nuclis habitats i parteix els termes de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, Les Piles i Pontils. Algunes d’aquestes poblacions ja estan afectades actualment per altres línies, això sí, de Red Eléctrica.

Si tira endavant, està previst que es construeixin 80 torres metàl·liques de prop de 90 metres d’alçada, 34 metres entre extrems i afectant 55 metres d’amplada de servitud. Els municipis que més patirien una contaminació visual serien Blancafort que la línia passaria a uns 400 metres del nord del nucli habitat i Solivella a només 170 metres del sud del municipi. Aquesta mateixa línia d’evacuació tindria un impacte visual al nucli de Vallverd, ja que les torres estarien a 480 metres.

Rebuig del Consell Comarcal i dels municipis

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha reaccionat de manera contundent en contra de la construcció de la nova línia de Forestalia. L’ens comarcal vol impedir que tiri endavant. Des de la conselleria Comarcal de Paisatge, Acció Climàtica i Agricultura manifesten a l’EFMR que «estem farts d’esgotar recursos dels pobles i també del Consell Comarcal en fer front aquests macro projectes». El conseller i alcalde de Rocafort de QUeralt, Marc Roca, afegeix: «Aquesta trasnsició energètica de moment només la paguen uns quants».

ÀUDIO: Marc Roca, conseller comarcal d’Acció Climàtica, reacciona a la nova LAAT

ÀUDIO: Roca no descarta noves movilitzacions

L’Espluga de Francolí també plantarà cara al projecte i farà el que calgui per impedir que tiri endavant. De fet l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal, ha explicat que els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Barcelona es reuniran per tal de decidir com afrontar el projecte.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, parla de què es reuniran els alcaldes afectats

També es construirien noves subestacions

A més de la línia i totes les torres elèctriques associades, la infraestructura d’evacuació suposa també la construcció d’un seguit de subestacions elèctriques, una de les quals a la Conca de Barberà, concretament a Sarral. De fet aquesta està pensada per evacuar l’energia generada de les centrals solars projectades al voltant del municipi de Sarral, en concret les anomenades «Els Comellars» a Rocafort de Queralt amb 67 hectàrees, el «Pla de Marquet» amb 117 ha a Conesa i el «Jepet» Sarral amb 46 ha i vora 83 megawatts de potència.

Subestació elèctrica a Sarral (Font: Forestalia)

Aquesta seria la tercera línia de Forestalia de l’Aragó cap a Barcelona, després que ja haguessin sortit a informació pública la que creua el Camp de Tarragona i la del Pallars.