Aquest dissabte l’Espluga de Francolí ha acollit una jornada del projecte Mutare al territori de la Fundació Carulla per a oferir un espai de diàleg, reflexió i acció, amb l’objectiu de trobar resposta als reptes culturals del municipi. La jornada ha congregat més d’una cinquantena de participants, que han format un conjunt variat i divers, però també cohesionat. Els assistents, provinents de diferents àmbits i sectors (entitats, institucions i associacions locals) han treballat per a un únic objectiu: “Com des dels espais i activitats culturals arribem a tothom?”.

La jornada s’ha dividit en tres principals blocs, un primer que ha consistit en la presentació de l’essència Mutare al Museu de la Vida Rural, i on s’han explicat els objectius de la sessió i la metodologia a seguir. Durant aquest bloc s’ha comptat amb el testimoni d’Enric Mercadé, regidor de Cultura de l’Espluga; Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla i Marina Troyano, tresorera de la Cultural Jordi Francolí. A més a més, de crear un espai de debat entre tots els assistents.

Entre els participants s’hi han trobat tècnics i tècniques de diferents àrees i vinculats a la cultura dins el consistori, persones del món del teatre, creadores culturals, membres d’entitats socials com Càritas o la Conca Terra d’acollida, entre d’altres. Malgrat aquesta diversitat, tothom n’ha compartit un tret comú: la cultura transforma la societat.

Així, per exemple, ho entén el regidor de Cultura de l’Espluga, Enric Mercadé, en què explicava “que volem resoldre un repte que tenim com a municipi i que compartim amb bona part del país que és l’accés a la cultura, un accés que el dia d’avui és existent, però que ens presenta algunes dificultats”.

ÀUDIO: Enric Mercadé, regidor de cultura, parla sobre el repte

ÀUDIO: Marta Esteve, directora de la fundació Carulla, explica per què han vingut a l’Espluga

Espais culturals inclusius i integradors o activitats accessibles econòmicament: algunes conclusions del Mutare a l’Espluga

Durant el segon bloc de la jornada s’ha treballat una dinàmica de grups. En primer lloc els assistents, distribuïts en grups en taules de treball, han pensat i han escrit elements que defineixin l’Espluga que cal construir culturalment. En aquesta part han sortit diferents elements com que calen espais culturals inclusius i integradors, també que els agents culturals tenen el deure d’apropar-se a la ciutadania o que la comunitat artística i cultural ha de respondre a diversos reptes socials. A més a més, també ha sortit el repte que cal poder programar activitats accessibles econòmicament.

ÀUDIO: El regidor de cultura parla de les conclusions

Mutare a l’Espluga (Imatge: Pep Morató)

L’Anella Cultural de l’Espluga comença a caminar

Aquest és un primer pas per encaminar el projecte de l’Anella Cultural de l’Espluga de Francolí, un projecte que vincularà diferents actius locals i equipaments culturals del municipi per codissenyar un espai de coordinació, intercanvi, experiències, potencials, dinàmiques i accions per la transformació social des de la perspectiva local. L’Anella Cultural comença a caminar amb un primer repte compartit amb el projecte Mutare de la Fundació Carulla: orientar a la xarxa ciutadana, aprofundint en les dificultats que aquesta es troba per accedir a l’oferta cultural i definint estratègies per promoure l’accessibilitat.

ÀUDIO: Mercadé explica que el projecte tot just comença

Enquesta comestible per fer partícip a la gent del poble

D’altra banda, a la plaça de l’Església, hi ha hagut una dinàmica de participació oberta a la ciutadania mitjançant la proposta d’enquesta comestible, dirigida per Rawscenography – Espai Reservat. Finalment, els participants a les dues dinàmiques s’han trobat a la plaça per conèixer les conclusions d’aquesta jornada i identificar punts de confluència.