El Festival per l’Educació Sostenible (FES) del Museu de la Vida Rural ha tancat la seva tercera edició amb una 20 d’activitats programades durant el divendres 1 i el dissabte 2 d’octubre. Una edició encara marcada per la pandèmia, però amb menys restriccions que l’any passat, i això ha permès recuperar certa normalitat i omplir els aforaments a capacitats molt superiors que el 2020. D’aquesta manera, el Museu de la Vida Rural s’ha consolidat com espai de celebració del FES i aquest any ho ha fet per reivindicar el consum i producció sostenible.

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, destaca la consolidació del FES

Durant les dues jornades el museu va oferir concerts, tallers, xerrades i activitats reivindicatives que van comptar amb molt bona acceptació del públic, tot i la necessitat d’apuntar-se prèviament per assistir-hi. Una de les principals activitats del festival va ser el dinar d’aprofitament alimentari del passat dissabte. Per fer-ho es va comptar amb una vintena de voluntaris que el dia anterior van recollir més de 650 quilos d’aliments que s’anaven a llençar als establiments de la comarca. Les cuineres Ada Parellada, Marian Romero i Núria Cuinetes, juntament amb els voluntaris, van crear un dinar de reaprofitament per tots els assistents.

ÀUDIO: Una de les cuineres de l’àpat, Ada Perallada, destaca el funcionament de l’activitat

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, destaca el malbaratament alimentari actual

Aquesta acció no només ha comptat amb voluntaris i cuiners sinó també amb diverses associacions que han assistit a l’acte per conscienciar a la població de la importància de no menysprear els aliments dels supermercats i botigues i aprofitar-los tot que estèticament no siguin perfectes.

ÀUDIO: La directora general de Razero, Anna Rosa Garcia, parla del projecte

ÀUDIO: La directora de la Plataforma d’Aprofitament, Gabi Susana, destaca la importància d’aquest àpat per conscienciar a la població

Dinar d’aprofitament amb aliments malbaratats al FES (Imatge: Museu de la Vida Rural)

Entre les dues jornades es va poder viure una vintena d’activitats, destacant una xerrada amb les escoles de la zona per parlar dels objectius del curs relacionats amb la sostenibilitat, una taula rodona sobre el canvi de model de producció cap a l’economia circular, visites guiades a l’exposició ‘Arqueologies del paisatge’, tallers de manualitats amb objectes reciclats, l’emissió en directe del programa de l’EFMR ‘Entre Vins i Fogons’ i el concert de Xavier Lozano, entre moltes altres activitats.

Els objectius del Museu de la Vida Rural pel nou curs

Durant el festival el Museu de la Vida Rural va presentar els objectius d’aquest nou curs, a la vintena de propostes per escoles, instituts i els visitants en general se sumaven altres activitats de recent incorporació com activacions a l’exposició d”Arqueologies del Paisatge’, noves propostes a l’exposició ‘Jugar amb Foc’ tot i que aquesta ja està fora del catàleg, activitats de conscienciació sobre els oficis del futur, fruit de la situació actual que viu el planeta i un taller amb la ballarina Jèssica Estadella on els nens aprendran com fer un videodansa amb la natura i el canvi climàtic com a protagonistes.

Imatges dels principals actes del FES 2021