Imatge: @flutwein

“Flutwein” (els vins d’inundació) és la iniciativa sorgida a la regió vitivinícola Ahrweiler d’Alemanya afectada per les inundacions d’aquest juliol. Com va fer el Celler Rendé Masdéu de l’Espluga després de l’aiguat del 2019, ara els productors alemanys també comercialitzen milers d’ampolles embrutades amb fang, tal com es van trobar després de les fortes pluges.

A Alemanya la catàstrofe natural va provocar la mort de 187 persones, però també va arrasar nombroses infraestructures, també cases i cellers. És per això que alguns dels viticultors locals i restauradors de la zona s’han mobilitzat per refer-se de les pèrdues econòmiques i també de l’impacte psicològic del desastre. D’alguna manera, ha reeditat el denominat “Vi del Fang” sorgit després de la riuada del Francolí del 22 d’octubre.

En aquest cas, com li va passar al Celler Rendé Masdéu de l’Espluga, milers d’ampolles emmagatzemades van ser arrossegades pel riu. A més a més, l’aigua va arrasar entre el 5% i el 10% de les vinyes de la regió vitivinícola Ahrweiler. Les referències de vi embotellat que es van salvar, ara es venen com a record del desastre.

Justament, una de les persones que ha recordat la connexió d’aquesta iniciativa amb la de la Conca de Barberà ha estat el president Carles Puigdemont a través d’una piulada a Twitter. Puigdemont, el 2019, va rebre una de les ampolles del “Vi de Fang” i un paraigua blau de la Riuada Solidària de la mà de Josep Andreu, l’alcalde de Montblanc, que li va lliurar en una de les seves visites als polítics catalans exiliats.

“Vi de fang” del Celler Rendé Masdéu